Column

 

< vorige column
22 May 2017
Door: Karine

Gezocht: zorgverzekeraar met ballen


Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Ik ben een luie consument. Zo iemand waar energieleveranciers, internetproviders, telefoonaanbieders, verzekeraars en zorgverzekeraars dol op zijn. Zo iemand die nooit evalueert, voorwaarden bekijkt, prijsvergelijkingen doet en de kleine lettertjes leest. Zo iemand dus die nooit overstapt als ze eenmaal is aangesloten bij een dienstverlener.

Maar stel nou... Stel dat er eindelijk eens een zorgverzekeraar zou zijn met een langetermijnvisie. Een verzekeraar die minstens 20 procent van zijn budget vrijmaakt voor preventie. Het lijkt me fantastisch als een zorgverzekeraar medische checks vergoedt, dieetconsulten, sportbegeleiding, dat ie vitamine D pillen stuurt als je 50+ wordt en foliumzuur als je stopt met de pil. Ik wil dat zo'n verzekeraar regelmatig vraagt: gaat het goed met je en wat kunnen we doen om je nog beter te laten voelen?
Het lijkt me ook cool als je bij deze verzekeraar ook zélf aan de bak moet. Dat je als klant geen medicijnen krijgt als je met slaapproblemen, diabetes type 2, stress of een verhoogd cholesterolgehalte bij de dokter komt. Maar dat je dan zelf moet gaan werken aan voeding, beweging en stressmanagement. Dat zo'n verzekeraar ruimhartig glucosemeters vergoedt voor mensen met diabetes type 2. Of running therapy bij somberheid. Of hulp bij het stoppen met roken.

Er zijn haken en ogen, natuurlijk. Deze verzekeraar zal - terecht - eisen stellen aan de verzekerde, maar gaat hij dat ook als een big brother controleren? Kijken of je wel genoeg groenten eet en niet stiekem rookt? Hanteert hij ook lagere tarieven voor mensen die hun best doen? Of zal hij mensen die ongezond leven, weigeren in zijn fonds? Het moet natuurlijk geen happy few fonds worden voor gezonde hoogopgeleide mensen, het moet een fonds worden voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt en ook zijn eigen verantwoordelijkheid wil nemen.

O ja, en het lijkt me duidelijk dat dit een verzekeraar is die uiteindelijk geld zal besparen en de gezondheidszorg wat goedkoper gaat maken. Want nu betalen huishoudens al gemiddeld een kwart van hun inkomen aan zorg en straks loopt dat op tot wel 40 procent. Zo’n groei in uitgaven zal niet veel langer haalbaar zijn.

Als deze zorgverzekeraar met visie opstaat, zal ik subiet overstappen. Dat beloof ik hierbij plechtig.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten