Column

 

< vorige column
30 October 2017
Door: Karine

Even met het vliegtuig naar de Schulp


Karine Hoenderdos is diëtist en redacteur van Nieuws voor diëtisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek.

Karine Hoenderdos is diëtist en redacteur van Nieuws voor diëtisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek.

We leven niet alleen in een obesogene maatschappij, we leven ook in een overprikkelde maatschappij. Het gaat maar door. Nou ja, beter gezegd, ik ga maar door en door en door. Met deadlines, met Facebook, e-mail, groepen op Whatsapp, twitter (#dietist forever!), Instagram, de krant, de nieuwste boeken, publicaties en o ja, televisie.

Rust moet er komen in het moede hoofd. Een mens moet toch af en toe even bijtanken, even uitrusten? Dat klopt, zegt de Amsterdamse filosoof Hans Schnitzler, en het smartphonegebruik aanpakken, is dan een heel goed begin. Schnitzler liet een groep studenten een weeklang de telefoon en laptop inleveren en vroeg hen om een dagboek te schrijven. De resultaten waren opzienbarend. De studenten beschreven dat ze weer echt menselijk contact maakten, zich beter konden concentreren, meer oog hadden voor de buitenwereld. Schnitzler schreef een boek over het experiment. Grappig dat hij daarin de smartphone vergelijkt met digitale suiker. En wij als diëtisten weten als geen ander hoe moe je kunt worden na een suikerrush…

De bewijzen nemen toe: het lukt mensen niet om te minderen met het geloer op hun schermpje, en dat leidt tot concentratieverlies en hogere stressniveaus. Fabrikanten in Silicon Valley worden ervan beschuldigd dat ze apps als Facebook, Twitter en Instagram bewust zo verslavend mogelijk maken.

Is het dus tijd dat een diëtist bij de leefstijladviezen ook het gebruik van de smartphone moet bespreken? Ik denk dat dat de hoogste tijd is. Zeker als er sprake is van een aandoening die stressgerelateerd is (en welke aandoening is dat eigenlijk niet?).

Zelf neem ik tegenwoordig regelmatig het vliegtuig als ik naar rust verlang. Dat kleine vliegtuigknopje op mijn mobiel brengt me namelijk in no-time naar de Schulp, een fijne plek waar het goed toeven is. En tja, die top 100 dan? Daar mogen nu nieuwe diëtisten aanschuiven. Doe je best!


Anthon de Bont, orthomoleculair voedingskundige, 31 October 2017:
Karine, nog een aan(rader/vulling): het boek DIGITALE DEMENZ van prof.dr. Manfred Spitzer. Een ware "augenöffner"!
Joyce Westhoff, Dietist, 31 October 2017:
Ben het hier helemaal mee eens! Mooi stuk.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten