Column

 

< vorige column
10 June 2017
Door: Angela

‘Er is geen bewijs dat gezonde mensen moeten minderen met zout’


Prof. dr. Frits Muskiet, emeritus hoogleraar pathofysiologie en klinisch chemische analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen

De huidige aanbeveling van de Gezondheidsraad van maximaal 6 gram zout per dag is niet wetenschappelijk onderbouwd als advies voor gezonde mensen. Dat betoogt prof. dr. Frits Muskiet, emeritus hoogleraar pathofysiologie en klinisch chemische analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een artikel op Foodlog. Sterker nog: volgens Muskiet ligt de optimale zoutinname voor gezonde volwassenen hoger dan 6 gram per dag.

Te weinig zout is ook niet gezond

Een recente observationele studie vindt als optimale zoutinname 11,5 gram per dag voor zowel mensen met als zonder hypertensie. Een lagere inname ging bij beide groepen gepaard met een hoger risico op hart- en vaatziekten en sterfte. Alleen bij de mensen met hypertensie ging ook een hogere inname gepaard met een hoger gezondheidsrisico. Volgens Muskiet is ook niet aangetoond dat zoutreductie de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Meta-analyses van placebo-gecontroleerde interventiestudies (RCT’s) vinden geen significant verband.

Zoutgevoeligheid

Minderen met zout is volgens Muskiet wél goed voor mensen die zoutgevoelig zijn. Zoutgevoeligheid komt voor bij 2 op de 3 mensen met hypertensie. Ook mensen met het metabool syndroom, diabetes en chronische nierziekten zijn vaak zoutgevoelig. Volgens Muskiet gaat zoutgevoeligheid vaak samen met insulineresistentie, omdat insuline een rol speelt bij de bloeddruk. Beperken van de zoutinname is dan nodig, al heeft het streven naar herstel van insulineresistentie volgens Muskiet dan een hogere prioriteit.

Bron: Foodlog


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten