Column

 

< vorige column
14 October 2015

‘Een vitaal meisje. Onervaren, maar gedreven voor het vak.’


Karine Hoenderdos

Afgelopen week ging ik even terug naar mijn roots, de psychiatrie. Inmiddels werk ik er al 20 jaar niet meer; maar als oud-collega Anke Pruissen een 40-jarig jubileum viert, wil je dat natuurlijk meevieren.

Anke Pruissen werd in haar eerste functioneringsgesprek beschreven als ‘Een vitaal meisje. Onervaren, maar gedreven voor het vak’. Het grappige is: 40 jaar na dato is die vitaliteit en gedrevenheid er nog steeds. Anke is nooit klaar, er is altijd wel wat te verbeteren. Ze pusht zichzelf en haar collega’s steeds opnieuw om hun vakgebied op een hoger niveau te tillen.

Hoe ze dat zo goed doet? Ik denk dat er sprake is van een geheime factor die ik voor het gemak maar even "De wet van Pruissen" noem. En dat geheim is: de complete organisatie enthousiasmeren en betrekken bij je werk en bij je plannen.

Zo ging Anke in een ver verleden op vakantie naar Turkije. Na terugkomst organiseerde ze voor het personeel en de patiënten een "Turkse week", waarbij de hele instelling baklava en Turkse maaltijden kreeg voorgeschoteld. Compleet met toen heel exotische ingrediënten, zoals knoflook in de yoghurtsaus!

Maar ook nu nog gaat de afdeling diëtetiek zo voortvarend te werk. Zo wilden ze gaan uitproberen of het koolhydraatbeperkte dieet goed werkt bij patiënten die in gewicht aankomen door het gebruik van antipsychotica. Ze bekeken de vakliteratuur en deden een nascholing. Tot zover niks nieuws. Totdat ze besloten om dat dieet eerst maar eens uit te proberen, en wel op het personeel.

Ik vind dat dus een meesterzet! Zo creëer je "buzz" rondom je nieuwe idee, mobiliseer je het personeel, staat je afdeling in de schijnwerpers en kun je na de (succesvolle) pilot de behandelaars met gemak overtuigen van deze nieuwe aanpak.

Een mooi staaltje creatief omdenken. Kenmerkend voor Anke, een diëtist die oprecht overtuigd is van importantie van voeding en daar ook anderen voortdurend op attent maakt. Als de Voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis je zo vol bewondering toespreekt op je jubileum, dan doe je iets écht goed. En ook als je na de veertigjarig jubileum gewoon nog lekker een paar jaar door blijft werken. Er is tenslotte altijd wel wat te verbeteren.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten