Column

 

< vorige column
13 November 2014
Door: Karine

Diabetes type 2: het tij gaat keren


Ken je ze nog, Henk en Ingrid en hun slechte diabeteszorg? Een jaar geleden maakt ik me, voor de zoveelste keer, kwaad over de inadequate behandeling van diabetes type 2 in Nederland. Een leefstijlziekte behandelen met pillen en prikken, terwijl de oorzaak voor je neus ligt. Het is te gek voor woorden, maar het gebeurt aan de lopende band. Het maakt de diabeteszorg ongelooflijk duur, terwijl het resultaat bedroevend is.

Vorig jaar was ik nog pessimistisch. Maar dit jaar ben ik hoopvol gestemd. Het tij gaat keren, zo voelt het. Er zijn steeds meer behandelaars die de nek uitsteken. Zorgverzekeraars gaan om. En er zijn steeds meer patiënten die kiezen voor een leefstijlverandering en die uitstekende resultaten boeken. Het vrij behoudende lijfblad van de Diabetesvereniging, DIABC, publiceerde onlangs mijn interview met internist Hanno Pijl. De boodschap van zijn verhaal is klip en klaar: minder koolhydraten eten is goed voor mensen met diabetes type 2. En dan is er natuurlijk nog de trial van Stichting Voeding Leeft, waarin een groep patiënten intensief wordt begeleid om hun diabetes om te keren. De documentaire is een absolute aanrader.

Nu is het tijd voor de diëtisten in Nederland om in actie te komen. Verdiep je in de nieuwe aanpak van diabetes type 2, met het koolhydraatbeperkte dieet. Stap naar je huisarts. Ga de eerste patiënten op deze manier begeleiden, doe het zo intensief mogelijk, investeer wat extra tijd en doe je stinkende best. Slinger je resultaten vervolgens de wereld in. Maak stampei. Schreeuw het van de daken.

Want zíen jullie wel welke enorme kans deze omwenteling biedt voor onze beroepsgroep? Bijna een miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. En het worden er steeds meer! Als wij kunnen aantonen dat voeding voor deze mensen de blijvende oplossing is, dan komen zorgverzekeraars blijvend over de bietenbrug. Grijp die kans! Ik daag jullie uit. Zet onder deze column je naam als jij voortaan op deze manier patiënten met diabetes type 2 wilt gaan behandelen. Ik hoop op vele namen.


Irene van der Vuurst, dietist, 11 October 2015:
Ik ben verbaasd dat nog niet iedere dietist met het koolhydraatarme dieet werkt. Niet alleen bij diabetes werkt het goed, ook bij overgewicht, mensen die stoppen met roken, mensen aan de antidepressiva, etc!! Spectaculair soms, tot wel 42 kilo gewichtsverlies per jaar. Soms wat minder succesvol, maar het doet praktisch altijd iets op het gewicht, het bloedglucose en cholesterolgehalte, Ik werk er mee sinds 2009.
Bianca Van den Heuvel, Orthomoleculair dietist, 19 January 2015:
Wij (gezondXtra) werken vanaf 2010 met verlaging KH bij diabeten met resultaat! We zetten deze resultaten ook op onze website zodat dit dit andere mensen kan motiveren; zou dit graag ook meer bij collega's zien! Daarmee creëren we gezamenlijk een olievlek!
Janneke Koeman, Diëtist, 05 December 2014:
Weer fantastisch opgeschreven Karine. Bij mij kwam ook de verbazing na het lezen van het boek: Problemen bij diabetes, 40 casus uit de dagelijkse praktijk. Op zich een goed boek met duidelijke uitleg over medicijngebruik. Maar waarom geen woord of casus besteden aan het koolhydraatarme dieet? Ook op het diabetes2forum ( http://www.diabetes2.nl/nl/forum.html) bleef het maar over medicijnen gaan en kwam het koolhdyraatarm eten nauwelijks aan bod. Maar goed nieuws: na deze column is ook hier de discussie tot gang gekomen :) Ik hoop dat door al deze positieve reacties nog meer gezondheidsprofessionals hun hoofd boven het maaiveld uit durven te steken.
petra de bruijn, patient, 02 December 2014:
Op aanraden van een natuurarts ben ik koolhydraat arm gaan eten. Mijn diabetes arts in het ziekenhuis gelooft daar niet in. Maar na 4 maanden hoef ik geen gliclazide meer te nemen omdat mijn bloedwaarde 44 was ( de marge is 42-53).
Mijn vooruitzicht was dat ik ik dit heel mijn leven zou moeten slikken. Nu heb ik officieel geen diabetes 2 meer!!
Maria van Zanten, coach onevenwichtig eetgedrag, 28 November 2014:
Niet alleen koolhydraatbeperking is van belang, ook het gebruik van de zgn 'slow-carb'!
Monique Benhaddou, diëtist, 27 November 2014:
ook ik adviseer al langer een koolhydraatbeperking bij diabetes en overgewicht. Niet bij iedereen en ook in wisselende hoeveelheid koolhydraten, maar veel mensen hebben er baat bij.
Maarten Van beers, Personal trainer - diabetes beweegleider, 25 November 2014:
Mensen hebben heel veel resultaat met deze aanpak! Voeding en voldoende beweging met variatie tussen aërobe training en anaerobe training geeft bijzonder goede resultaten.
Leonie Goezinnen, diëtist, 19 November 2014:
Geweldig om al deze reacties te lezen. Ook in mijn praktijk Dieet voor jou werk ik met het koolhydraatbeperkt dieet volgens de stichting voeding leeft. Geweldige resultaten, het geeft echt zo'n energie om mensen te begeleiden die dan ook minder medicijnen nodig hebben. Zeg het voort!
Jeanet Van der Wateren, Dietist, 18 November 2014:
Dietistenpraktijk Food4life past al een aantal jaar het koolhydraat beperkte dieet toe bij DM en obesitas met goede resultaten.
HbA1c, lipidenwaarden en het lichaamsgewicht dalen. Wij werken samen met POH en huisartsen, om zo medicatie en koolhydraten op elkaar af te stemmen. Wij geven de patiënt veel praktische tips mee zodat het toepassen van dit dieet eenvoudiger en gevarieerd is.
harriet Verkoelen, dietist en+DVK, 18 November 2014:
Voor mij als dietist en diabetesverpleegkundige is KHarm de enige behandeling bij insulineresistentie, al jaren. De resultaten zijn geweldig! Wat te denken van 'mijn' Fred en Joyce die na resp. 18 en 27 jaar 150 E insuline per dag, nu zonder insuline zijn! Dat is wat wij diëtisten kunnen doen! Ik merk dat er steeds meer interesse hebben maar niet goed weten hoe dit praktisch aan te pakken en hoe de medicatie actief af te bouwen. Daarom ga ik ook in 2015 door met een geaccrediteerde scholing van 1 dag en je kunt direct van start! Voor info zie mijn website.
Gr Harriet Verkoelen

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten