Column

 

< vorige column
17 April 2015
Door: Karine

Debunken: ja of nee?


Ken je Vani Hari? Ze is bloedmooi en sexy, haar blog heet www.foodbabe.com, ze schreef een bestseller over toxines in voeding, ze werd geïnterviewd in The New York Times en New York magazine. En: ze schrijft een hoop nonsens.

In dit vermakelijke blog maakt de scheikundige Yvette d’Entremont gehakt van veel beweringen van Vani Hari. Ze laat feilloos zien dat Hari een expert is in angst zaaien en paniek oogsten. Wat Hari beweert, is gebaseerd op wat gebakken lucht, een overdosis klok-horen-luiden, gelardeerd met een hoop onwetendheid. Over ‘toxic’ gesproken! Grappig detail: het blog van D’Entremont heet Science Babe.

Science Babe is niet de enige die de boodschappen van Hari ‘debunkt’ (debunken betekent: zich afzetten tegen onzin). Er is zelfs een Facebookgroep die ‘Banned By Food Babe’ heet. De leden zijn er trots op dat ze kritiek hebben geuit op Hari – en vervolgens door haar zijn geblokkeerd.

Hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Er zijn hier tenslotte ook best veel blogs en websites die kostelijke nonsens verkopen over voeding. Neem alleen al de talloze claims over superfoods, de hysterie rondom de doodenge suiker, de megamarketing rond zogenaamd tijdbesparende kant-en-klaarproducten, de diepe angst voor aspartaam en het eeuwig durend mantra dat “melk voor het kalf is”. Is het de taak van de diëtist om onzin te debunken? Is de aanval echt de beste verdediging?

Ik ben er nog niet uit.

Aan de ene kant vind ik beslist dat diëtisten vaker de barricaden op kunnen, om te laten zien dat zij de kennis in huis hebben. De blog I am a foodie is een uitstekend voorbeeld en ook op Foodlog vind je mooie, kritische blogs en veel discussie.

Aan de andere kant…. debunken is niet zo simpel als het lijkt. Om te beginnen is er zoveel onzin, dat je niet weet waar te beginnen. Verder moet je, als je eenmaal begint met ‘debunken’ , zelf ook goed je zaakjes op orde hebben. Je kennis moet up-to-date zijn, onafhankelijkheid is een harde voorwaarde en je adviezen moeten stevig evidence based zijn. Wie kaatst, kan tenslotte de bal verwachten.

Maar het belangrijkste misschien: als debunker moet je niet met modder smijten en je gelijk willen halen. Wie zichzelf te serieus neemt, kan wel inpakken. Humor is – naast kennis - het beste wapen voor de ‘Debunkende Diëtist’.

Hé, dat klinkt best als een leuke naam voor een weblog… Wie durft het aan?


karine hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 14 May 2015:
Hoi Rob, ik ben er niet uit. en ik vind dat ik zelf al debunkend genoeg ben, zo hier en daar. Maar van initiatieven zoals dat van jou en I am a foodie word ik wel blij.
Rob van Berkel, Diëtist, 10 May 2015:
Ben je er al uit Karine? Of lezen we dat in je volgende column :)

Of debunken (altijd) de beste manier is weet ik niet. Zeker niet in alle situaties denk ik. Niet iedereen zal daarvan gecharmeerd zijn. Die groep zul je beter kunnen bereiken met eerlijke en praktische informatie zonder verboden. PuurGezond is daar een goed voorbeeld van.

De diëtist kan kwaliteit leveren door beide te combineren omdat ze beide volgens mij nodig zijn. En iedere diëtist heeft zijn/haar eigen kwaliteiten.
L. Melman, Dietist, 22 April 2015:
Zocht Iamafoodie.nl geen bloggers? Misschien kunnen enthousiastelingen daar iets mee?
Anneke Palsma, Voedinsgswetenschapper en sportdiëtist, 21 April 2015:
Ha Karine,

Dat lijkt me een goed plan. Ik zie dat wel zitten. Ook ik beantwoord de vraag in de column dus met JA
yneke vocking, voedingskundige, 21 April 2015:
Ha Karine,

ik ben geen dietist. Maar onder de naam Debunkers durf ik wel een collectiefje aan :-)

Yneke
Anja Elshout, Gewichtsconsulent, 21 April 2015:
Leuke column en goeie call-to-action. Nu nog op zoek naar die bloedmooie, sexy schrijver :D
karine hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 21 April 2015:
Ha Rob en Yneke, dat gaat goed :)
yneke vocking, voedingskundige, 21 April 2015:
Ha Karine,

ik ben geen dietist. Maar onder de naam Debunkers durf ik wel een collectiefje aan :-)

Yneke
Rob van Berkel, Diëtist, 20 April 2015:
Zelf denk ik ook dat het goed is wanneer diëtisten vaker de barricdaden opgaan. Aan de ene kant om de lezers juiste informatie te geven en aan de andere kant om de beroepsgroep beter op de kaart te zetten.

Om dit te laten slagen ben ik het eens met de voorwaarden die Karine noemt.

Om de vraag van de column te beantwoorden: JA

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten