Column

 

< vorige column
14 May 2015

De heilige graal en de pispaal


Karine Hoenderdos

Er zijn mensen die de voedingswetenschap eenvoudig vinden. Zij behoren hoogstwaarschijnlijk tot één van de twee populaire stromingen binnen de voedingsleer.

De eerste stroming wordt bevolkt door de profeten van de blijde boodschap. Deze wetenschappers zijn op zoek naar de Gouden Graal in ons eten, de voedingsstof die ons voortaan slank, gelukkig, gezond en mooi zal maken. De ene keer wordt vitamine D volop in het zonnetje gezet. Dan weer zijn het de probiotica die ons zullen redden. Maar ook de omega-3-vetzuren, de oplosbare vezels, eiwitten en kokosvet zijn al opgehemeld en bejubeld. Tot zover is de magic bullet nog niet gevonden, maar deze Indiana Jones-achtige voedingsonderzoekers geven de moed niet op.

Aan de andere kant zijn er de pispaalprofeten. Zij kiezen één stofje uit en geven dat de schuld van Alles. Teveel van de pispaalstof in je eten en je wordt dik en moe, je aderen slibben dicht, je insulinespiegels stijgen, je krijgt kanker en/of je haar valt uit. Voorbeelden? Good old verzadigd vet natuurlijk. Maar ook zout, E-nummers, rood vlees, nitraat, vitamine A en selenium hebben al in het beklaagdenbankje gestaan.

De nieuwste pispaal is fructose en zijn profeet is dr. Lustig. In de Late Nightshow mocht deze charismatische Amerikaanse dokter zijn betoog houden. Het werd een hoogmis in hoog tempo, met onweerlegbare bewijzen, overtuigende argumenten, dreigende waarschuwingen en een heftig gevoel van urgentie. Het duizelde de kijker, maar de boodschap was duidelijk: fructose is de duivel. Mission accomplished.

Wat was het jammer dat dr. Lustig niet wat tegengas kreeg in de uitzending, het liefst van een charismatische statisticus die zijn "keiharde" bewijzen even onderuit schopte. Of van een nuchtere voedingsprofessor (en nééééé, nu eens een keer niet Kok of Katan alstublieft) die het hele fructoseprobleem in een wat groter perspectief plaatste. Gelukkig waren er goede reacties, bijvoorbeeld in Elsevier en op Foodlog.

Ja, dr. Lustig en zijn profeetcollega’s denken dat de voedingswetenschap eenvoudig is. Zij die niet geloven in Heilige Gralen en Pispalen weten wel beter. 


Anke Kalisvaart, diëtist, 26 May 2015:
Mooi verwoord!
Anneke Palsma, Voedingswetenschapper en sportdiëtist, 21 May 2015:
Prima column Karine!! Compliment

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten