Column

 

< vorige column
15 March 2015

Calorieën tellen is schadelijk


Karine Hoenderdos

Een diëtist die mensen met obesitas en overgewicht adviseert om calorieën te tellen, doet meer kwaad dan goed. Dat zeggen Lucan en DiNicolantonio in hun artikel in Public Health Nutrition.

Hebben zij gelijk?

Ja, natuurlijk. Want het simpele uitgangspunt ”Elk pondje gaat door het mondje” is achterhaald. De laatste jaren is er zoveel bekend geworden over de complexiteit van de energiestofwisseling in het lichaam. We leerden over leptine, bruin vet, spiermassa, de specifiek dynamische werking, genetische aanleg, insulineresistentie, de rol van de darmflora, over... Nou ja, zoveel. We weten nu vooral dat we het niet weten. En we merken allang in de praktijk dat het niet valt te voorspellen hoeveel mensen zullen afvallen, of aankomen. En dat calorieën tellen dus een schijnzekerheid geeft die de cliënt opzadelt met verwachtingen, en uiteindelijk met teleurstellingen.

Ze hebben nog meer gelijk.

Want Lucan en DiNicolantonio zeggen ook dat calorieën tellen zo schadelijk is, omdat mensen dan de ongezonde keuzes gaan maken. Geen handje noten, maar ontbijtkoek. Geen vette vis, maar vissticks. Wie puur let op de calorieën en de kwantiteit, verliest de kwaliteit uit het oog. En een voeding met weinig vet en veel (snelle) koolhydraten heeft een averechts effect op de gezondheid en op het lichaamsgewicht. Een calorie is een calorie? Wie dat nog met droge ogen durft te beweren, verdient de schandpaal.

Tot zover hun grote gelijk.

Maar de energiebalans en het begrip calorieën helemaal wegwuiven als onbruikbaar instrument lijkt me ook weer wat overdreven. Er zijn nu eenmaal heel veel mensen die simpelweg écht te veel eten en te weinig bewegen. Onze maatschappij is zo obesogeen dat slank blijven een prestatie is.

Ergo: de meeste mensen met overgewicht zijn nog steeds gebaat bij een advies om anders (níet minder!) te gaan eten en meer te gaan bewegen. Ongeacht hun leptinespiegels, darmflora, insulineresistentie en wat dan ook. Als ze dan bovendien ook nog de kwaliteit van hun voeding opschroeven, nemen risicofactoren voor overgewicht en verwante ziektes af en verbetert de kwaliteit van leven.

Dit alles is de taak van de diëtist. Niet meer calorieën tellen, maar een verschuiving van de voedselkeuze naar een pakket van pure, onbewerkte producten die rijk zijn aan voedingsstoffen. Meer bewegen, in een combinatie met krachttraining en cardio. Anders eten en meer bewegen: die adviezen doen nog altijd meer goed dan kwaad.


MJ Torenvliet, dietist, 24 March 2015:
Het bijhouden van de intake via een App heeft bij mijn klanten tot veelbelovende resultaten geleid! In het algemeen heeft 'men' geen idee namelijk. Maar ik heb in mijn hele loopbaan nog NOOIT een dieetlijst met calorieen uitgetypt...
Mieke Daenen, Dietist, 18 March 2015:
Voedingsadvies is maatwerk en dat ik niks nieuws. Om een advies dat voor alle mensen geldt, in een of twee zinnen samen te vatten hoeft niet. Iemand helpen om een nieuwe balans te vinden in zijn of haar eetpatroon dat op lange termijn resultaat oplevert is de bedoeling. Dat kan met allerlei soorten voedingsmiddelen als je maar het advies laat aansluiten bij de behoefte van degene die tegenover je zit. Met of zonder getallen.
L. Melman, dietist, 18 March 2015:
Ik ben het met Jose eens. Tellen kan een ongelooflijke eye-opener zijn voor mensen. Alleen zeggen wat gezond is en wat niet werkt niet: noten zijn gezond, dus eten we er 200gram van per dag, avocado idem. Superfoods toevoegen aan onze yoghurt 's ochtends, want dat is gezond. En verbaasd zijn als de kg's er niet af gaan of als ze zelfs aankomen!

De taak van de dietist moet daarin wel zijn om juist uitleg te geven hoe je je voeding kan inrichten om te voorkomen dat iemand alleen laag-calorische voeding gaat eten en gaat voor de lightproducten. Juist het zorgen voor waardevolle onbewerkte producten is wat de dietist onderscheid van de thuislijner die gebruik maakt van een kcaltel-app. Het helpen om de juiste hoeveelheden en voedingsmiddelen te vinden om gezond af te vallen zonder te crashen en door te slaan, daar kan de dietist een waardevolle bijdrage leveren.
Marielle Faber, dietist, 18 March 2015:
Hallo Jose,
Betreft je opmerking over dat hoog opgeleide ouders hun kinderen superfoods geven en dat dit leidt tot ondervoeding blijkt ook weer ongefundeerd: https://pbs.twimg.com/media/B-1VXqVWwAAbOZ9.jpg
Jose Veen-Roelofs, kinderdietist /+dietist+VG, 17 March 2015:
Het lijkt simpel meer bewegen, anders eten. Maar dat is het niet. Bewegen kunnen mensen nog wel bedenken . Ik denk dat wij als dietisten vooral goed moeten nadenken over hoe wij kennis over voeding zo aan kunnen reiken dat mensen het gaan snappen en er mee kunnen werken. Effectief kunnen zijn. Ook kcal begrenzen, want wat je zegt, de energiebalans kan je niet uitgummen.
Dietisten roepen altijd heel hard WAT zou moeten, Maar HOE mensen dat dan praktisch moeten invullen blijft hangen. mensen worden te hoog ingeschat. dat blijkt wel weer uit het hele gedoe van ondervoede kinderen omdat zij aan de superfoods moesten van hun hoog opgeliede ouders,.
Obesitas is complex, roepen dat kcal tellen meer kwaad dan goed doet is onzin. Ik merk elke dat hoe effectief het is de kcal intkae per dag te begrenzen en mensen daar mee te helpen.
Marianne Mascini, dietiste, 17 March 2015:
Precies zoals ik in mijn boek: het woord calorie komt hier niet voor. "Eenmaal slank, altijd slank"!
www.dieetpraktijkmascini.nl

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten