Column

 

< vorige column
06 June 2017
Door: Angela

Bullet Journal Gezond Afvallen


Bullet Journal Gezond Afvallen

Laat je cliënten wel eens een eetdagboek bijhouden of adviseer je ze gebruik te maken van weekmenu’s? Dan is dit “Bullet Journal Gezond Afvallen” een aanrader. Een bullet journal is een combinatie van notitieblok, to-do-list en dagboek. Normaal gesproken kun je van alles in een bullet journal kwijt, maar deze variant is speciaal gericht op afvallen en gemaakt door gewichtsconsulent Nicolette Ottolini. Het is een pdf, die cliënten kunnen uitprinten en in een ringmap stoppen.

Creativiteit

Vervolgens kunnen cliënten er hun creativiteit op loslaten bij het invullen en dat kan het afvaltraject wellicht wat opleuken. In deze korte video-impressie zie je hoe het bullet journal van Ottolini eruit ziet. Voor alle duidelijkheid: na uitprinten komt er geen computer meer aan te pas. In dit bullet journal staat eerst een uitleg hoe het werkt. Het begint voor de cliënt met het vaststellen van een concreet doel, bijvoorbeeld hoeveel kilo iemand wil wegen of hoeveel buikomvang iemand wil bereiken. Daarnaast is er veel ruimte voor weekmenu’s en foodlogs (eetdagboek). Daarbij wordt geadviseerd om niet alleen op te schrijven wat iemand heeft gegeten, maar ook waarom. Bijvoorbeeld door er een kleur achter te plaatsen: groen voor etenstijd, blauw voor trek, oranje voor verveling en rood voor emoties. Dit kan cliënten inzicht geven in het waarom van het eten.

Bewerkt voedsel

Verder maakt Ottolini in dit bullet journal gebruik van de WHO-indeling van voedingsmiddelen naar mate van bewerking: van niet of minimaal bewerkt voedsel als groente, fruit, vlees en vis tot ultra bewerkt als koek en pizza. Als cliënten het foodlog invullen, kunnen ze aangeven tot welke categorie het betreffende voedingsmiddel hoort. Dit geeft cliënten inzicht in hoe gezond of ongezond hun voeding is. Tenslotte is er zelfs aandacht voor de ontlasting van de cliënt. De Bristol-stoelgangschaal met de bijbehorende ‘smakelijke’ plaatjes is erin opgenomen.

Hip en nieuw

Met een bullet journal kun je vooral creatieve cliënten wat hips en nieuws bieden, wat gunstig kan zijn voor de motivatie tijdens het afvallen. Als je dit bullet journal in je praktijk wilt gaan gebruiken, is het wel goed om je te realiseren dat onderaan elke pagina ThePerfectBalance staat. Bovendien is het voorwoord van 2 pagina’s een persoonlijk voorwoord van de auteur aan de cliënt. Maar wellicht kun je hier creatief mee omgaan of inspiratie opdoen voor het ontwikkelen van een eigen bullet journal voor je cliënten?

Bullet Journal Gezond Afvallen, ThePerfectBalance, 129 pagina’s, € 9,68, als downloadbare pdf te koop op Etsy.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten