Column

 

< vorige column
16 March 2014
Door: Karine Hoenderdos

Ach mens, ga toch koken


Karine Hoenderdos

Ik ben natuurlijk al 68 jaar geleden afgestudeerd als diëtist, maar in MIJN tijd leerde je nog goed koken op de opleiding. Bavaroises, rouxgebonden sauzen, aardappelen, gepocheerde eieren en de Indonesische keuken: we maakten alles. Voor de les 'schaal en schelpdieren' in de cursus levensmiddelenleer gingen we naar de Albert Cuyp markt om oesters en kreeft te kopen en bij het blokuur over Franse kaas ging ook de wijnfles open.

Gouden tijden!

En ook al zijn die tijden misschien voorbij, ik vind dat een diëtist nog steeds moet kunnen koken en dat ze veel warenkennis moet hebben. Een diëtist die deze kennis en vaardigheden niet in huis heeft, is geen goede diëtist.

Natuurlijk kun je tegenwerpen dat een diëtist een paramedicus is, die niets te zoeken heeft in de keuken. Dat het je te min is om mensen te leren koken, om een supermarktexcursie te organiseren of om een recept te maken voor een cliënt. Je kunt vinden dat het werk is voor een kok en niet voor een diëtist.

Maar dan heb je het goed mis. Want juist de diëtist kan - en dat is de taak van een paramedicus - de wetenschappelijke kennis vertalen naar de praktijk. Een kok kan dat niet, want die ontbeert de medische kennis. Een arts kan dat niet, want die ontbeert de praktische kennis. Juist jij, als diëtist, hebt het beiden in huis.

Trek je neus dus niet op voor de potten en pannen. Voel je niet te goed opgeleid om de supermarkt in te gaan. Denk je dat een fysiotherapeut zich te min voelt om iemand te leren lopen? Of dat een logopedist vindt dat iemand maar zelf moet stoppen met slissen, zodra ze de cliënt heeft verteld hoe dat moet? Nee. Kennis kun je overdragen, maar daarna moet je samen oefenen en voordoen. Pas dan geef je cliënten pas echt de handvatten om het gedrag te veranderen.

Diëtisten van Nederland: ach mens, ga toch koken.


Janneke Koeman, dietist, 21 March 2014:
Een heel goed punt Karine. Niet elke cliënt is een keukenprins(es). Er is veel behoefte aan praktische tips bij de cliënten hebben we gemerkt. Wij hebben in samenwerking met sportcentrum de Dors een workshop koolhydraatarm koken georganiseerd. Via de nieuwsbrief van het fitnesscentrum hebben we de uitnodiging verstuurd. Binnen no-time hadden we het maximaal aantal deelnemers bereikt. Een samenwerking met een restaurant in de buurt van jou praktijk zou uiteraard ook een leuke samenwerking zijn. Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden. Dus wil je de opzet van de uitnodiging en de presentatie van mij ontvangen mail dan naar: info@healthcoach.nl
Anneke Palsma, sportvoedingswetenschapper, 19 March 2014:
Helemaal mee eens Karine, Ook ik gebruik de kennis die ik opgedaan heb tijdens de lessen levensmiddelenleer en warenkennis en de kooklessen nog altijd. In de begeleiding en behandeling hoort ook altijd een stuk advies over de warenkennis etc. Ook in mijn blogs komen deze onderwerpen met regelmaat terug.
De docent levensmiddelenleer was alleen niet zo handig en kwam ook wel eens met verhalen over hoe er met dieren omgegaan werd in de melkveehouderij en op de mesterijen. Met name op de melkveehouderij zat ze er toch wel eens flink naast. Mijn vader was melkveehouder waardoor ik vanuit de praktijk nog wel eens opmerkingen had. Dat werd niet in dank afgenomen...
Marie-José Torenvliet-Schoop, dietist, 19 March 2014:
Prachtig jullie verhalen! De bavaroises at ik met verve op en ja, ik dijde ook flink uit...ik vind dat het hoort bij de basiskennis van elke diëtist, net als kennis van de orthomoleculaire voedingsleer. Hou nou eens op met het uitsluitend natetteren van het Voedingscentrum en gebruik je hersens is mijn advies altijd aan mijn stagieres. WEET waarom je iets adviseert en daar hoort warenkennis bij. Ik ben blij dat ik nog van de afstudeerlichting ben van 1996, want ik weet mijn workshopdeelnemers aan mijn Supermarkt Productkennis Tour ECHT uit te leggen hoe is gemaakt wordt. zie www.nutrifit.nl/workshops Mijn tours duren vaak anderhalf uur en dan hangen ze nog aan mijn lippen. Werkelijk een GAT in de markt. Spring erin, meiden!! Gelukkig heb ik inmiddels begrepen dat de kookpractica terug zijn!!
Sylvia Bosma, dietist, 18 March 2014:
Kheb er nog een: de wildles....mijn maatje Liesbeth en ik griezelden bij voorbaat van alles wat op de middentafel stond uitgestald. We wachten dus tot het allerlaatst...er was nog 1 pakketje over....we pakte het, zetten het op ons aanrecht en hoorden "kloink". Hadden we een konijn....het schedeltje zat erbij zodat je kon zien dat het geen kat was (of zoiets....) Gruwel! Gruwel!
Sylvia Bosma, dietist, 18 March 2014:
o ja, die ossentong! En dat je die dan moest opzetten met water tot het kookte, afgieten en nieuw water erbij. En dat dat water dan helemaal groen en schuimig werd van het gras dat dat beest gegegeten had....Gruwel, gruwel!!
Leony Roobeek, natuurdietiste, 18 March 2014:
Karine, veel herkenning in jouw stukje! wij hadden 2 maal 4 uur prakticum voedselbereiding. Basistechnieken en fijne keuken met Loes Bossinade!! En ik ben ervan overtuigd dat we veel mensen zouden kunnen helpen als tijd nemen om te koken weer "inn" zou zijn. Misschien: Nederland kookt!!
Suzan de Bruijn, dietist, docent Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, 18 March 2014:
Ik ben het helemaal met je eens Karine.
Trouwens, al mijn collega's, inclusief onze koks/docenten die sinds 2 jaar bij onze opleiding werken, zijn het ook met je eens. Onze studenten krijgen tenminste 2 uur per week kookles!
En dan zijn ook onze collega dietisten die MET onze studenten en IN ons praktijkhuis kookworkshops organiseren voor clienten/patienten het helemaal met je eens.
Heb je ook zin om een keer bij ons te komen koken of proeven, dat kan! Neem je contact met me op?
Alsvast sfeer proeven, en zien hoe mooi onze kooklokalen tegenwoordig zijn: ttp://blog.han.nl/praktijkhuis/foto-en-video/voeding-dietetiek/
Nolanda van Haare, voedngskundig specialist/ diëtist, 18 March 2014:
Karina, ik ben het gedeeltelijk met je eens. Natuurlijk is warenkennis super van belang, maar ook wat de diverse verteringsprocessen zijn in het lichaam. Hoe reageert het lichaam op smaak, geur, gedachten etc etc. Maar het metabole gedeelte wat we in de opleiding gehad hebben ( 3 jaar organische scheikunde) brengt mij nu heel veel inzicht, wat ik praktisch kan vertalen naar mijn klant. En natuurlijk is het advies op maat. Ik geef workshop en trainingen aan bv ouderen hoe ze lange gezond kunnen leven rekening houdend met bv de valkuilen van het allen zijn. Maar ik ben heel eerlijk, ik kan lang niet zo lekker koken als de koks in een restaurant, mijn ervaring is hun smaakpapillen zijn super ontwikkeld.
Wilemien Bouman, eigenaar Willemien eetwaar Culemborg, 18 March 2014:
Merk nog dagelijks dat het vak een passie is... koken, kennis overdragen, klanten en gasten informeren over recepten en bereidingswijzen... men heeft er zooon behoefte aan. Een stukje braakliggend terrein in Nederland tussen het voedingsadvies en het geworstel van de geadviseerde thuis.. met een dieetadvies en nu ??? Ik popel om dit gat nog meer op te vullen met onze workshops op maat !! Inspirerende colum, dank hiervoor !
Sarah VA, diëtiste, 18 March 2014:
Dat is nu toch nog steeds zo?!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten