Column

 

15 January 2014

Het jaar van de Darm

Dit wordt het jaar van de darm. Het jaar waarin we een nog veel dieper ontzag gaan krijgen voor de macht van de microflora in onze ingewanden. Het jaar waarin we ons gaan realiseren hoeveel effect die bacteriën op onze gezondheid...lees verder...


11 December 2013

Quantified onderbuik

Grappig hoe dingen vaak samenvallen. Via de mail krijg ik een vraag of het slim is om calorieën te tellen bij het afvallen. En vijf minuten later tipt iemand op twitter me om eens een column te tikken over een nieuwe grote trend:...lees verder...


13 November 2013

Eerst eten. Dan bewegen. En dan pas die pillen.

Komt een man bij de dokter. Laten we hem Henk noemen. Henk is een beetje moe, beetje dik, heeft een beetje wazig zicht. Zijn bloedglucose blijkt te hoog. Dokter schrijft pillen voor. En geeft de man tussen neus en lippen nog het...lees verder...


13 October 2013

Weg met profileren en netwerken

Diëtisten moeten zich beter profileren! Dat wordt al jaren geroepen en eerlijk gezegd kan ik het gewoon niet meer horen. Erger nog: na al die jaren is me nog steeds niet duidelijk wat dat profileren precies is. Ik hou het zelf...lees verder...


12 September 2013

De beste stuurlui

Ik schop tegen schenen, gooi knuppels in het hoenderhok en leg mijn vinger op zere plekken. Soms gaat het over vruchtenhagel, de andere keer weer over het saaie werk van de diëtist. Ja, ik ben kritisch. Terwijl ik toch ook best...lees verder...


05 August 2013

Lof der onkunde

Zo’n honderd jaar geleden studeerde ik af aan de Hogeschool van Amsterdam. Met mijn kersverse diploma op zak voelde ik me de ultieme expert, de koningin van het eten, de hooggeleerde professor van de dieetkunde. Álles wist ik van...lees verder...


10 July 2013

Duivels dilemma

Door mijn bemoeienis met Oerdis en PuurGezond ben ik er zo langzamerhand van overtuigd: een mens floreert bij puur en onbewerkt. En ons dagelijks voedsel moet in elk geval bestaan uit een portie dierlijke eiwitten (vlees, vis,...lees verder...


17 June 2013

Het ongelijk van Walter Willet

Op 2 januari, net toen de halve wereldbevolking goede afslankvoornemens maakte, kwam er opmerkelijk nieuws naar buiten. Een beetje overgewicht bleek eigenlijk wel prima te zijn, en de kans op sterfte zelfs te verlagen. Dat was de...lees verder...


17 May 2013

Geen woorden, maar daden

Soms zit er in je mailbox een persbericht waar je écht blij van wordt. Dat van Dietistenpraktijk HRC bijvoorbeeld. De diëtisten daar rondom Rotterdam zijn echt goed bezig! En dat is niet alleen omdat dit de eerste ISO-9001...lees verder...


11 April 2013

Wil je een date?

De arbeidsmarkt voor diëtisten zit muurvast. Wie een baan heeft, blijft zitten waar ie zit en nieuwe vacatures zijn er nauwelijks. Het risico? Je raakt vastgeroest als je al jaren rondloopt in dezelfde instelling. Voor je het...lees verder...


14 March 2013

Oergezond met oerdis?

Dames en heren, er is weer een nieuw boek van mijn collega Angela Severs en mijzelf: “Oergezond met Oerdis”. En nee, ik ga er hier geen reclame voor maken, dat kan Oerdis van zichzelf al heel goed. Nou oké, een beetje reclame...lees verder...


17 February 2013

Vertrouwenscrisis

Natuurlijk is het niet erg om paardenvlees te eten. Maar het is wél erg, dat die ingrediënten van jouw diepvrieslasagne overal vandaan kunnen komen, zonder dat iemand nog het overzicht heeft van oorsprong en...lees verder...


19 January 2013

Onderneem het maar! (Of niet)

In deze onzekere tijden voor diëtisten vallen nog steeds ontslagen bij de vleet. Vooral in thuiszorgorganisaties is het bar en boos, zo hoort de redactie. Ontzettend jammer, die kaalslag. Wat een vernietiging van kennis, ervaring...lees verder...


15 December 2012

Kennis in de praktijk

‘Lichamelijke inspanning kan de hersenfunctie verbeteren.’ Goed of fout? ‘Intelligentie is erfelijk’. Goed of fout? Sinds de Stapelaffaire is het altijd even uitkijken geblazen met psychologisch onderzoek, maar deze studie van...lees verder...


14 November 2012

En je hebt het maar te slikken

Je werkt als diëtist in een ziekenhuis, met veel plezier. Je rent de benen uit je lijf, want de ene na de andere zieke patiënt wordt gescreend en blijkt ondervoed. Je bekijkt de score en labwaardes, verschijnt aan het bed van de...lees verder...


14 October 2012

Hamburgers in het paradijs

Louise Fresco, landbouwhoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een nieuw boek geschreven: “Hamburgers in het paradijs”. Het is een pleidooi voor een nuchtere, economische visie op het voeden van de groeiende...lees verder...


16 September 2012

De middenblues

“De Nederlander heeft gekozen voor het midden”, zo koppen de kranten. Sinds wanneer is het eigenlijk dat de PvdA (voorheen de linkse rakkers) en VVD (voorheen de rechtse ballen) tot het midden behoren? Ik geloof er niks van, van...lees verder...


20 August 2012

Bruin, beige of buiten?

Vet is vet, denkt de consument die kijkt naar de dikke pens van een stevige vent of naar de goedgevulde derrière van een dikke dame. Maar wíj weten natuurlijk wel beter. We kenden allang het verschil tussen appels en peren, het...lees verder...


12 July 2012

Proeve van bekwaamheid

Een diëtist heeft een ongelooflijk saai beroep. Ze kletst wat hier, ze kletst wat daar, ze regelt iets, ze belt, ze mailt, ze vergadert en ze kletst weer. Het is allemaal één pot nat: communicatie. Blablabla. Nooit gebeurt er...lees verder...


13 June 2012

Sociale druk

Ken je Hyves nog? Nog maar kort geleden was driekwart van de Nederlanders daar actief. Nu hoor je er niemand meer over. Accounts leiden een slapend bestaan of worden opgeheven. Wat rest, is een handvol basisscholieren, die er hun...lees verder...


10 May 2012

Lieve collega,

Je hebt het nu zwaar. Je baan staat op de tocht, of je bent al ontslagen, of de klanten blijven weg uit je praktijk. Ik baal met je mee. We weten dat de bezuinigingen rücksichtslos en dom zijn. Toch moet je de moed niet laten...lees verder...


10 April 2012

Het tij gaat keren

Er gaat iets veranderen. En dat iets heeft te maken met roomboter, eieren en suiker. En nee, het is geen cake. Instanties  zoals de Hartstichting en het Voedingscentrum blijven al jaren met grote nadruk hameren op het...lees verder...


16 March 2012

Een bril van vlees

‘Kijk, dit nieuws past wel in mijn straatje,’ mailt een collega. Ze doelt op een nieuwsbericht over de risico’s van het eten van rood vlees. Collega is onlangs vegetarisch gaan eten, dus elk negatief bericht over vlees eten valt...lees verder...


18 February 2012

Registreer!

‘De diëtist uit de basisverzekering? Binnen een half jaar krijgt de minister problemen’, zegt diëtist Kathleen Paal strijdvaardig in haar interview in Nieuws voor diëtisten. Kathleen voorspelde dat er problemen zullen ontstaan...lees verder...


Displaying results 49 to 72 out of 95
 
 
 
 

 

Karine Hoenderdos
Karine Hoenderdos
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten