Citaat

 

< vorig citaat
11 November 2016
Koen Joosten

‘Junkfood aanbevelen voor ondervoede kinderen onjuist’

Door: Reina

Dat stellen onder andere kinderarts Koen Joosten

(mede namens de Stuurgroep Ondervoeding), natuurvoedingsadviseurs en het Voedingscentrum in de Gelderlander als reactie op de inhoud van een folder van ziekenhuis Rijnstate. In de folder “Adviezen om ondervoeding tijdens ziekte te voorkomen” staat het advies dat ernstig zieke kinderen als tussendoortjes een broodje frikandel, een saucijzenbroodje, gevulde koek, M&M’s of snickers zouden mogen eten. Volgens Rijnstate kan ‘junkfood bij zieke kinderen juist gezond zijn’.

Liever gezond op gewicht

Koen Joosten: ‘Het lijkt mij tijd voor een update van dat beleid. Het op gewicht krijgen of houden van een kind kan beter op een gezonde manier gebeuren.’ Het Voedingscentrum stelt dat het bij ondervoeding van belang is dat het kind voldoende energie en eiwit binnenkrijgt. ‘Maar liever door yoghurt- en melkdranken, smoothies of een boterham met kaas, dan door koek of chocolade.’

Bron: De Gelderlander


Brenda van der Velden, Gezondheidscoach, 15 November 2016:
Ik vind dit soort foodblogs alleen maar positief. En ik zal uitleggen waarom.
Het is nl. tijd om te veranderen. Ook voor ziekenhuizen. Wil je patiënten echt gezond maken dan zul je voeding veel serieuzer moeten nemen.

Artsen weten wellicht minder over de effecten van voeding op het lichaam vanwege hun opleiding. Maar voedingsdeskundige/ diëtisten? Hallo.. Dit is toch ons vak? Zouden we niet dagelijks bezig moeten zijn met de effecten van diverse soorten voeding op het lichaam en oa het implementeren van nieuwe onderzoeksresultaten als het hier om de gezondheid van de mens gaat?

Terugkomend op de reactie van mevr. De la Combé; "Wat een foodblog al niet te weeg kan brengen".
Blijkbaar stimuleert het Rijnstate nu wel om actief na te denken over het belang van voeding bij ziekte.

Heel fijn!
Reina van Bruggen, redacteur NVD, 15 November 2016:
zeker eens met Hinke en berichten krijgen in de media een heel ander en eigen leven. Dat is ook waarom we er soms voor kiezen dit soort uitspraken te delen op onze site en in de nieuwsbrief, om diëtisten bewust te maken wat er soms gebeurt in de media/blogs etc
Monique de Man, dietist, 15 November 2016:
De reacties in de pers en op internet op voedingsbeleid Rijnstate zou meer hout snijden als je weet welke discussie eraan vooraf is gegaan tussen de ''oponenten'' nu lijkt het op stemmingmakerij van de verschillende voedingskampen.
Ingrid de la Combé, hoofd vakgroep diëtetiek, 15 November 2016:
Wat een foodblog al niet te weeg kan brengen! Duidelijk is de kracht en de reikwijdte van de (sociale) media.
Jammer is natuurlijk dat sommige uitspraken door het steeds weer delen van een bericht, een eigen leven gaan leiden en daardoor een andere lading krijgen.
“Rijnstate adviseert junkfood bij zieke kinderen” Dit is natuurlijk zoals de stuurgroep ondervoeding ( Hinke) terecht opmerkt niet de waarheid.

Het is mooi om te zien dat deze berichten een ieder en ook Rijnstate stimuleert tot actief nadenken over het belang van goede voeding bij ziekte.
Dit maakt het beroep van de (klinisch) diëtist ook zo boeiend.

diëtisten Rijnstate
Hinke Kruizenga, projectleider Stuurgroep Ondervoeding, 15 November 2016:
Het lijkt nu net alsof Rijnstate junkfood uitdeelt op de kinderafdelingen. Dat is absoluut niet waar. Hun aanbod aan tussentijdse verstrekkingen en voedingsbeleid is volledig in overeenstemming met de lijn die de Stuurgroep Ondervoeding de afgelopen jaren heeft uitgedragen.

Het is prima om samen te kijken naar een optimaal assortiment aan tussentijdse verstrekkingen maar graag zonder het Rijnstate onterecht verwijten te maken.

Zie ook: http://www.stuurgroepondervoeding.nl/nieuws/is-geschikt-als-tussendoortje-ziekenhuis
Berry van Kats, dietist, 15 November 2016:
Volledig mee eens. Ditzelfde geldt ook voor het oplossen van het probleem ondervoeding bij volwassenen. Het idee dat dit met taart, koek, gebak en chips kan heb ik altijd vreemd en tegenstrijdig gevonden. Ook voor de cliënten/ patiënten zelf. Ik gun iedereen zijn extraatje maar binnen de normale normen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten