Campagne voor minder vitaminebepalingen

Huisartsen vragen steeds vaker vitaminebepalingen aan en patiënten vragen er steeds meer om. Volgens de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) is daar meestal geen indicatie voor. Om onnodige vitaminediagnostiek terug te dringen, is de campagne “Doelmatig gebruik van vitaminediagnostiek” gestart.

Vitamine B12 en D

De campagne is onderdeel van “Doen of laten?”, een landelijk programma van het Citrienfonds waar NFU initiatiefnemer van is. Volgens dit fonds vragen huisartsen regelmatig vitamine B12- en D-bepalingen aan, ondanks de beperkte indicaties hiervoor in de NHG-standaard. Deze organisatie stelt dat er vaak geen sprake is van een tekort aan deze vitamines. Bijvoorbeeld omdat de patiënt voldoende buiten komt (vitamine D) of voldoende dierlijke producten eet (vitamine B12). Soms wordt suppletie door de Gezondheidsraad aanbevolen, iets wat een bepaling sowieso overbodig maakt. Voorbeelden zijn vitamine D bij ouderen en kinderen en vitamine B12 bij veganisten. Daarnaast kent onnodige vitaminediagnostiek ook neveneffecten: het werkt medicalisering in de hand en zorgt voor onnodige kosten.

Reductie van vitaminebepalingen

De landelijke campagne is een vervolg op een eerder project onder bijna 200 huisartsen in de regio Rotterdam en Utrecht. Deelnemende huisartsen hingen posters op in de wachtkamer en toonden daar tevens een filmpje om patiënten te informeren over het feit dat bloedonderzoek naar vitamines bijna nooit nodig is. Tijdens een consult kregen patiënten, waarvoor dit van toepassing was, een folder mee. Huisartsen volgden zelf een e-learning en kregen terugkoppeling over hun vitaminediagnostiek. Het resultaat: 20-25 procent minder aanvragen van bepalingen van vitamine B12 en D. De genoemde materialen zijn nu landelijk beschikbaar op de campagnepagina. Ook is er een webinar terug te kijken, waarin 3 deskundigen over dit onderwerp discussiëren, waaronder Paul Lips, emeritus hoogleraar interne geneeskunde, verbonden aan het Amsterdam UMC en gespecialiseerd in vitaminediagnostiek.

Bron: Doen of laten?

Gepubliceerd op 11 november 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Mommy 21 november 2020 at 13:30 - Reply

    Helaas, ook nu weer gaat men voorbij aan de patiënt en wordt tijdig ingrijpen op basis van metingen opzij gezet.

    • Beroep: -Selecteer beroep-
    • Indien anders: Werkzaam in gezondheidszorg
  2. Jeanne 21 november 2020 at 07:36 - Reply

    Bizar deze campagne juist in 👑 Tijd is extra vitamine D zo belangrijk

    • Beroep: -Selecteer beroep-
    • Indien anders: Werkt in de gezondheidszorg

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.