Blind voor behoeften

Soms heb ik last van bedrijfsblindheid. Dan denk ik dat álles te repareren is met de juiste voeding. Diabetes kun je omkeren, buikpijn kun je genezen, zelfs bij depressie helpt een voedingsadvies. Als een vriendin klaagt over vermoeidheid, informeer ik naar de ijzerstatus of zeg ik dat ze eens haar vitamine D moet laten prikken. Als een vriend klaagt over rimpels en een vale huid, zeg ik dat hij meer groenten en fruit moet eten.
Dat slaat natuurlijk nergens op.
Voeding is best heel belangrijk, maar het is maar één factor van een gezonde leefstijl. Gezond eten is geen panacee, wat foodies, fitgirls en diëtisten ook mogen beweren. Zelf begin ik steeds meer te geloven dat alles draait om het juiste ritme en afwisseling.

  Beeldschermen met blauw licht afwisselen met groene natuur met zonlicht.
  Zitten op zijn tijd, maar nog liever staan en lopen.
  Vroeg wakker worden, en soms een powernapje in de middag.
  Pas gaan eten als je écht trek hebt, en soms bewust niet eten.
  Yoga en ademhalingsoefeningen, versus hardlopen en krachttraining.
  Warm kleden, maar dan ook koud douchen.
  Ja, zelfs het volgen van het wereldnieuws afwisselen met het bekijken van kunst in een museum.

Als je het zo beschouwt, draait het misschien toch wel allemaal om voeden. Maar dan niet alleen met eten en drinken, ook voeden met slaap, beweging, ontspanning,licht en kunst. Misschien kunnen we die boodschap vaker vertellen in de spreekkamer. Want het zijn echt niet alleen diëtisten die last hebben van gedeeltelijke blindheid. Veel mensen zijn blind voor wat ze écht nodig hebben.

Gepubliceerd op 19 april 2017

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.