Blended leefstijlinterventie na herstel kanker

Limburgse huisartsenpraktijken testen of patiënten die herstellen van kanker baat hebben bij een blended leefstijlinterventie. In samenwerking met onderzoekers van onder meer de Open Universiteit en Universiteit Maastricht wordt onderzocht of deze combinatie van fysieke en online begeleiding effectief en kosteneffectief is.

Snel maar effectief

Mensen die herstellen van kanker hebben na afloop van de behandeling vaak nog te maken met de gevolgen van de ziekte en de behandelingen. Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen en willen de patiënten hier over het algemeen graag in begeleiden, maar lopen onder andere aan tegen tijdgebrek. De blended interventie is mogelijk een effectieve en tijdsefficiënte methode om de patiënten te helpen om zich beter en fitter te laten voelen. De interventie bestaat uit een combinatie van een online eHealth-interventie die patiënten zelfstandig doorlopen en 2 face-to-face consulten in de huisartspraktijk.

Online programma

Het online deel van de interventie, Kanker Nazorg Wijzer (KNW), is gericht op het versterken van het zelfmanagement. Eerder is deze interventie al effectief gebleken voor het verbeteren van leefstijl, vermoeidheid en kwaliteit van leven. Mensen die deze interventie volgen kunnen zelf aangeven waar ze tegenaan lopen en met welke punten ze aan de slag willen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over angst, voeding, beweging, seksualiteit of werkhervatting. Bij ieder onderwerp zijn adviezen, opdrachten en wordt gevraagd plannen te maken.

Doorontwikkeling met live consulten

Het face-to-face onderdeel van de interventie is voortgekomen uit een doorontwikkeling van het online programma, in samenwerking met patiënten en huisartsen. Door 2 korte consulten in de huisartsenpraktijk toe te voegen aan de online interventie worden patiënten beter bereikt, voelen patiënten zich beter ondersteund en is er betere nazorg voor patiënten in de eerste lijn.

Samenwerkingspartners

Bij het onderzoek naar de blended leefstijlinterventie zijn de Open Universiteit  (faculteit Psychologie), de Universiteit Maastricht (Epidemiologie, Huisartsgeneeskunde), meerdere huisartsen en huisartspraktijken (Medisch Centrum West Kerkrade, huisartsenpraktijk Nazareth, huisartsengroep Emma), zorgverzekeraar CZ, Zuyderland Medisch Centrum, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Stichting Kanker betrokken.

Bron: ZonMW

Gepubliceerd op 1 november 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.