Betere overleving darmkanker dankzij aspirine

Patiënten met kanker aan het spijsverteringskanaal leven gemiddeld langer als ze dagelijks aspirine slikken. De kans om 5 jaar na de diagnose nog te leven is met aspirine bijna 2 keer zo groot. Dat blijkt uit een Nederlandse prospectieve studie onder bijna 14.000 patiënten met slokdarmkanker, maagkanker, dikkedarmkanker of endeldarmkanker.

De studie werd gecoördineerd door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Van de patiënten die uit zichzelf aspirine gebruikten, was 5 jaar na de diagnose 75% nog in leven, tegenover 42% van de patiënten die geen aspirine hadden gebruikt.

De onderzoekers denken dat aspirine een gunstig effect heeft doordat het de klontering  van bloedplaatjes remt. Bloedplaatjes zijn betrokken bij de stolling en losse tumorcellen verschansen zich vaak in een klein stolsel om aan het afweersysteem te ontsnappen. Aspirine blokkeert dat. De tumorcellen blijven toegankelijk voor afweercellen waardoor het uitzaaien van kanker wordt voorkomen.

Momenteel doen verschillende Nederlandse ziekenhuizen mee aan een groot gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek naar het effect van een dagelijkse dosis aspirine (80 milligram) bij patiënten met dikkedarmkanker. Aspirine is een goedkoop medicijn dat weinig bijwerkingen geeft. Bij een definitief bewezen effect kunnen artsen het zonder problemen voorschrijven aan mensen met kanker aan het spijsverteringskanaal, aldus de onderzoekers.

Bron: LUMC

Gepubliceerd op 30 september 2015

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.