Behandeling Crohn op basis van DNA

De structuur van het DNA van mensen met de ziekte van Crohn kan voorspellen of een behandeling met bepaalde medicijnen aan zal slaan of niet. Om deze techniek verder te ontwikkelen, hebben onderzoekers van onder meer het Amsterdam UMC een subsidie van ruim 10 miljoen euro gekregen.

Huidige behandeling weinig effectief

De huidige behandeling van mensen met de ziekte van Crohn slaat lang niet bij alle patiënten aan. Ruim 60 procent van de patiënten reageert niet naar behoren op een behandeling met biologicals (eiwit-neutraliserende medicijnen). Bij welke mensen het wel of niet aanslaat, is nog niet te voorspellen.

Personalized medicine

In een eerder onderzoek werd ontdekt dat bepaalde elementen op het DNA van een patiënt, zogenoemde methylatie-markeringen, kunnen voorspellen of een patiënt zal reageren op een bepaalde behandeling. De test die hiervoor werd gebruikt, is klinisch niet werkzaam. In deze nieuwe studie gaan de onderzoekers samen met bedrijven en patiëntenorganisaties een eenvoudige test ontwikkelen, die ook in de praktijk ingezet kan worden. Vervolgens wordt deze test uitgeprobeerd in een klinische trial met 400 mensen met de ziekte van Crohn.

Vier jaar durende studie

De METHYLOMIC-studie start in januari 2023 in verschillende Europese ziekenhuizen en zal 4 jaar duren. Tijdens de studie worden ook gegevens verzameld van mensen met andere ontstekingsziekten, zoals psoriasis en reuma. Mogelijk kan de test in de toekomst ook voor deze patiëntengroepen ontwikkeld worden.

Bron: Amsterdam UMC

 

Gepubliceerd op 29 september 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.