Bariatrische chirurgie als redmiddel bij jongeren met obesitas

Het aantal jongeren met ernstig overgewicht neemt fors toe, maar in Nederland komen jongeren niet in aanmerking voor bariatrische chirurgie. Kan  een maagverkleinende operatie ook onderdeel worden van de zorg voor 13- tot en met 17-jarigen met obesitas, die onvoldoende reageren op leefstijlbegeleiding alleen? Het Máxima MC (MMC) gaat dit samen met Maastricht UMC+ (MUMC+) onderzoeken in de studie TEEN-BEST.  

Goede resultaten bij jongeren

In andere landen worden goede resultaten gezien van bariatrische chirurgie bij jongeren met ernstig overgewicht. In Nederland mogen deze operaties bij mensen onder de 18 jaar alleen in studieverband worden uitgevoerd. De TEEN-BEST studie onderzoekt of 2 soorten maagverkleiningen, de Roux-en-Y Gastric Bypass en de Gastric Sleeve, bij jongeren effectief zijn en of ze veilig kunnen worden uitgevoerd. Obesitaschirurg en initiatiefnemer dr. François van Dielen van MMC werkt in deze studie samen met COACH, het Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare van het MUMC+. COACH is 1 van de 5 Nederlandse expertisecentra op het gebied van overgewicht bij jongeren, dat al vele jaren ervaring heeft met het begeleiden van jongeren in het verbeteren van hun leefstijl. 

Strenge selectieprocedure 

Voor deelname aan TEEN-BEST geldt een strenge selectieprocedure. Een jongere kan alleen aan deze studie deelnemen als hij of zij is doorverwezen door een kinderarts in een expertisecentrum nadat alle relevante behandelingen zijn geprobeerd en ineffectief zijn gebleken. Slechts een klein percentage komt ook daadwerkelijk in aanmerking voor een ingreep. Het betreft met name jongeren die voor hun 18e levensjaar al diabetes of andere gewichtsgerelateerde aandoeningen hebben.  

Begeleidingstraject van 5 jaar

Na de maagverkleinende operatie volgt een 5 jaar durend begeleidingstraject door COACH, waarin de jongere geleerd wordt om te gaan met de gevolgen van een maagverkleining. Deze begeleiding bestaat onder andere uit de ondersteuning door een chirurg, kinderarts, psycholoog en diëtist. Daarnaast is er aandacht voor het gezin van de jongere. Op deze manier wordt de jongere zo goed mogelijk gestimuleerd om een gezonde leefstijl te behouden. 

Bron: Maastricht UMC+ 

Gepubliceerd op 22 maart 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.