Nieuwe Schijf van Vijf verschijnt tussen 21 en 25 maart

De nieuwe Schijf van Vijf wordt in de week van 21 maart 2016 gepresenteerd en blijft de vorm van een schijf met vakken houden. Dat vertelde dr.ir. Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, tijdens de NAV-bijeenkomst over de nieuwe Richtlijnen goede voeding op 6 november in Leiden.

Voedingsnormen

Volgens Feunekes leveren de kwantitatieve richtlijnen van de Gezondheidsraad bij elkaar opgeteld al 1000-1500 kcal per dag. Komende maanden gaat het Voedingscentrum met hulp van het RIVM berekenen welke voedingsmiddelen en hoeveelheden daarnaast nodig zijn om te voldoen aan alle voedingsnormen voor micro-, macrovoedingsstoffen en energie. Hieruit volgt dan de nieuwe Richtlijnen Voedselkeuze met als generiek voorlichtingsmodel de nieuwe Schijf van Vijf.

Meer eetpatronen

De nieuwe Schijf van Vijf wordt flexibeler en gaat verschillende eetpatronen meenemen, zoals vegetarisch, laag in koolhydraten of van allochtone bevolkingsgroepen. Zo kunnen consumenten er meer een persoonlijke invulling aan geven. Volgens Feunekes was dat als verbeterpunt gekomen uit onderzoek onder diëtisten, gedrags- en communicatie-experts en consumenten. Verder zullen er webtools en apps rondom de Schijf ontwikkeld worden. 

Gepubliceerd op 8 november 2015

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.