Mogelijk meer maag-darminfecties door maagzuurremmers

In Nederland is sinds enkele jaren een toename te zien in het aantal maag-darminfecties veroorzaakt door de Campylobacter-bacterie. Vooral onder ouderen lijkt een groot deel van deze infecties verband te houden met het gebruik van protonpompremmers (maagzuurremmers). Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Eurosurveillance.

In 2011 kwamen naar schatting 102.000 infecties door de Campylobacter bacterie voor. Voor 1.100 patiënten was die infectie zo ernstig dat ziekenhuisopname noodzakelijk was. De onderzoekers schatten dat in 2011 40% van de infecties bij ouderen (mensen ouder dan 50 jaar) verband houdt met protonpompremmers, tegenover 12% onder jongeren. Dit komt vooral door het grotere gebruik van maagzuurremmers onder ouderen.Als jongeren protonpompremmers gebruiken, hebben ze een groter risico op een Campylobacter-infectie dan ouderen. Het lagere risico voor ouderen wordt mogelijk verklaard doordat de maagzuurfunctie verminderd is vanwege andere gezondheidsproblemen snap ik niet?. Op basis van deze bevindingen zouden ongeveer 300 van de 1.100 ziekenhuisopnamen voor campylobacter verband houden met het gebruik van deze maagzuurremmers.

Een verklaring is dat door het gebruik van protonpompremmers de maaginhoud minder zuur wordt. Hierdoor hebben bacteriën een grotere kans om in de maag te overleven en in de darmen een infectie te veroorzaken. Mogelijk is het gebruik van protonpompremmers ook van invloed op maag-darminfecties die veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals Salmonella, E. coli en Listeria.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 18 augustus 2014

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.