Andere voedselvoorkeuren bij ouderen met slechte eetlust

Ouderen met een slechte eetlust eten anders dan ouderen met een normale eetlust. Dat blijkt uit onderzoek gedaan door onder andere diëtist Barbara van der Meij van de VU Amsterdam. Hoewel er nog veel onderzoek nodig is, lijkt het erop dat aangepaste maaltijden met meer variatie op het bord tot een hoge energie-inname kunnen leiden.

Hoge prevalentie slechte eetlust

De prevalentie van slechte eetlust bij thuiswonende ouderenis 10-15%, in ziekenhuizen 50% en in verpleeghuizen is het percentage nog hoger (>65%). De weinigeliteratuur die over dit onderwerp beschikbaar is, laat zien dat slechte eetlust leidt tot minder inname en een minder gezonde voeding. Met name het eiwitpercentage van de voeding daalt en bij slechte eetlust is de vezelinname lager dan bij een normale eetlust.

Meer variatie op het bord

Onderzoek van Van der Meij en collega’s naar voedselvoorkeuren (gepubliceerd in Appetite) laat zien dat ouderen met een slechte eetlust een voorkeur hebben voor koolhydraatrijk, vast voedsel, voor niet-zuivelvoeding en voor kleurvariatie. Ook hebben ze een voorkeur voor vezelrijk eten met saus. Bij testmaaltijden blijkt dat zowel de calorische inname als het aantal grammen dat er gegeten wordt door ouderen met slechte eetlust significant hoger is bij de maaltijden met variatie op het bord. Denk hierbij aan verschillende soorten groente, verschillende aardappelgerechten en verschillende stukjes vlees of vis. De eiwitinname was ook hoger bij de maaltijden met variatie maar dat verschil was niet significant. 

Gepubliceerd op 9 april 2016

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel