AminoFit tool checkt eiwit en aminozuurprofiel maaltijden
Om diëtisten te ondersteunen bij de transitie naar meer plantaardig eiwit, ontwikkelde Amsterdam UMC de AminoFit tool. Deze gratis online tool berekent per maaltijd de hoeveelheid eiwit en het aminozuurprofiel, rekening houdend met de verteerbaarheid. Vervolgens geeft de tool adviezen om het aminozuurprofiel van de maaltijd compleet te maken.
Aminofit
Met de AminoFit tool is het mogelijk om voor elke maaltijd de juiste eiwitcombinaties te vinden, zodat deze voldoende eiwitten bevat met een optimaal aminozuurprofiel. Het aminozuurprofiel van een maaltijd is goed als de verschillende producten samen de aminozuren leveren in de juiste verhouding. AminoFit geeft 3 keuzeopties voor samen te stellen eetmomenten: een broodmaaltijd met 20 gram eiwit, een tussendoortje met 10 gram eiwit en een warme maaltijd met 25 gram eiwit. Na het invoeren van de voedingsmiddelen bij het betreffende eetmoment, zie je direct het aantal gram eiwit en de hoeveelheid essentiële aminozuren. Als deze in de juiste verhouding zijn, komt er een groene score in beeld. Is dit niet het geval, dan verschijnt er een rode score en kunnen er uit de lijst van producten onderaan de tool combinaties gemaakt worden om het aminozuurprofiel van de maaltijd te verbeteren. Het is ook mogelijk om het AminoFit programma te downloaden voor gebruik op je eigen computer. De berekeningen die je erin maakt, sla je op als Excel file.
Gebruikte voedingsdata
AminoFit is gratis te gebruiken. De tool is ontwikkeld door Amsterdam UMC, in het kader van het PEARLS project en het project Duurzame voeding in ziekenhuizen. De voedingsdata waarmee de AminoFit tool rekent zijn verkregen uit vrij toegankelijke datasets uit onder andere Denemarken en de Verenigde Staten, gecombineerd met de portiegroottes van RIVM. Voor het bepalen van de kwaliteit van het aminozuurprofiel zijn de uitgangspunten van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) aangehouden. Om een norm vast te stellen voor de hoeveelheid energie en eiwit per maaltijdmoment in een zorginstelling is de energie– en eiwitbehoefte berekend van 2.568 patiënten in Amsterdam UMC, OLVG en het BovenIJ ziekenhuis. Deze patiënten deden mee aan het ProIntens onderzoek.
Bron: Voeding en Beweging
Gepubliceerd op 26 september 2024
Door Sophie Luderer
We maken het helaas zo onnodig ingewikkeld..
Hoe technischer en spannender we het laten lijken voor de client hoe kleiner de kans dat ze zich prettig voelen bij meer plantaardig eten. En hoe minder vertrouwen professionals er zelf in krijgen.
Als men zich focust op onbewerkte voeding en je uitlegt iedere dag voldoende van de diverse voedingsgroepen te eten en hoe je je bord ongeveer moet indelen kwa voedingsgroepen dan kom vanzelf aan alle aminozuren. Enige uitzondering is Lysine waarvoor peulvruchten aan te raden zijn om niet omdat je er anders niet aan komt maar wel omdat je er anders mogelijk wat te weinig van binnen kan krijgen. Maar peulvruchten zijn sowieso aan te raden bij aan plantaardig eetpatroon.
Mensen die wel dierlijk eten die moeten weer extra op andere voedingsstoffen letten welke plantaardige eters weer in overvloed krijgen. Zo heeft ieder eetpatroon zijn eigen aandachtspunten.
Ik ben het met je eens Loes. Dat geldt voor de gezonde populatie. Deze tool is gemaakt voor diëtisten die patiënten behandelen die ziek zijn en waarbij het eten van genoeg eiwit een enorme uitdaging is. Dan willen we graag dat wat ze eten zo volledig mogelijk is.
Diëtisten die bij de afdeling facilitair werken en een menu ontwerpen voor een zorginstelling zouden de tool ook kunnen gebruiken.