Alcohol nadelig voor blijvend gewichtsverlies bij diabetes

Mensen met diabetes type 2 die willen afvallen met een leefstijlinterventie, kunnen beter stoppen met alcohol. Consumptie van alcohol vermindert het gewichtsverlies op de lange termijn. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.448 mensen met overgewicht en diabetes die gedurende 4 jaar zijn gevolgd. De resultaten zijn gepubliceerd in Obesity.

Intensieve leefstijlinterventie

De deelnemers volgden gedurende 4 jaar een leefstijlinterventie, bestaande uit individuele sessies en groepssessies, gericht op het verbeteren van het eet- en beweegpatroon. Na 1 jaar en na 4 jaar werd gekeken hoeveel de deelnemers waren afgevallen en of dat verband hield met de hoeveelheid alcohol die ze consumeerden.

Geheelonthouders vallen meer af

Uit het onderzoek blijkt dat de consumptie van alcohol geen verband houdt met gewichtsverlies op de korte termijn, maar wel op de lange termijn. Na 1 jaar waren de deelnemers namelijk gemiddeld 9 procent afgevallen, onafhankelijk van hun alcoholconsumptie. Na 4 jaar is er wel een duidelijke invloed gevonden van alcoholconsumptie. Geheelonthouders wogen na 4 jaar gemiddeld 5 procent minder dan bij aanvang van de studie. Deelnemers die wel alcohol consumeerden, hadden na 4 jaar een gewichtsverlies van gemiddeld 3,5 procent. Bij zware drinkers (wekelijks meer dan 14 consumpties voor mannen en meer dan 7 voor vrouwen) was het gewichtsverlies slechts 2,4 procent. Geheelonthouders zijn na 4 jaar leefstijlinterventie gemiddeld genomen dus meer afgevallen dan alcoholdrinkers. Ook is er bij geheelonthouders een groter aandeel dat na 4 jaar minimaal 10 procent was afgevallen: maar liefst 28 procent. Bij de zware drinkers lukte dat slechts 5 procent.

Alcoholconsumptie niet geminderd

Naast voedings- en beweegadviezen kregen de deelnemers aan de leefstijlinterventie het advies om te minderen met alcohol. Bij aanvang van het onderzoek was 38 procent geheelonthouder (geen alcohol gedronken in het voorgaande jaar). Ruim de helft, 54 procent, was een lichte drinker (wekelijks minder dan 7 alcoholische consumpties voor mannen en minder dan 4 voor vrouwen), 6 procent was een matige drinker (wekelijks 7-14 consumpties voor mannen en 4-7 voor vrouwen) en 2 procent was een zware drinker. Ondanks het advies om te minderen, was de alcoholconsumptie na 4 jaar leefstijlinterventie gelijk gebleven. De onderzoekers denken dat het advies om te minderen te vrijblijvend was en dat het beter was geweest om alcohol volledig te ontraden.

Bron: University of Pennsylvania School of Nursing

Gepubliceerd op 12 december 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.