AI integreren in diëtetiekmodules
Hoe kan kunstmatige intelligentie (AI) de diëtetiek verrijken en efficiënter maken? Die vraag staat centraal in een nieuw onderwijsproject binnen de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Docent-onderzoeker Annemarie Both-Zuur ontving hiervoor een Comeniusbeurs van € 50.000,-. Met dit bedrag gaat ze AI-technieken ontwikkelen en integreren in de diëtetiekmodules.
Voorbereiden op een toekomst met AI
Both-Zuur voorziet dat AI een grote rol gaat spelen in het onderwijs, in toetsing én in de diëtistenpraktijk. Ze wil studenten Voeding en Diëtetiek voorbereiden op die toekomst. In haar project richt Both-Zuur zich op de praktische inzet van AI. Ook toepassingen als wearables, apps en AI-tools voor administratieve taken komen aan bod. ‘Als een AI-tool straks patiëntinformatie veilig in het dossier kan verwerken, scheelt dat enorm veel tijd’, verwacht Both-Zuur.
Van theorie naar praktijk
‘Als we praten over AI lijkt dat vaak heel groot en abstract, maar praktisch gezien gaat het over de inzet van bijvoorbeeld ChatGPT bij diëtistisch handelen; hoe stel je een prompt op en hoe beoordeel je de uitkomsten? En hoe kan het helpen bij het opstellen van dieetadviezen en dagmenu’s?’, legt Both-Zuur uit. AI biedt ook mogelijkheden voor het vertalen van voorlichtingsmateriaal in de moedertaal van de cliënt of het laten opstellen van receptuur dat past in de keuken van herkomst. Zo kan AI helpen om persoonlijke adviezen nog beter aan te laten sluiten bij de doelgroepen waar diëtisten mee werken.
Samenwerking met andere opleidingen
Both-Zuur is in contact met de andere opleidingen Voeding en Diëtetiek in Nederland. ‘De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen loopt voorop in de ontwikkelingen. Studenten programmeren daar bijvoorbeeld een chatbot met betrouwbare richtlijnen over voeding en diëtetiek. En in het Radboudumc wordt een chatbot getest bij diabetespatiënten, die hun vragen daar kunnen stellen.’
Implementatie in het onderwijs
Eind dit jaar wil Both-Zuur de eerste resultaten verwerken in de diëtetiekmodules. Daarbij worden studenten en het werkveld nauw betrokken. Na de zomer worden de best practices geïntegreerd in de lessen. Ook zit een symposium in de planning waarin ze de opgedane kennis en ervaringen zal delen met geïnteresseerden uit het onderwijs en de praktijk.
Diëtetiek blijft mensenwerk
Both-Zuur ziet AI zeker niet als vervanging van de diëtist. In haar onderzoeken neemt ze mee wat diëtisten vooral wél moeten blijven doen en waar ze onmisbaar zijn. Juist de complexere zorg, de interdisciplinaire aanpak van een behandeling, en de coaching bij daadwerkelijke gedragsverandering van voeding en leefstijl blijven mensenwerk.
Bron: Hogeschool van Amsterdam
Gepubliceerd op 9 oktober 2025
Door Sophie Luderer


