Adviezen voor herstel na ziekenhuisopname door COVID-19

Voor de fase na opname in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus heeft het REACH-netwerk, een onderzoeksproject dat uitgaat van het Amsterdam UMC en de Hogeschool van Amsterdam, een toolkit ontwikkeld voor paramedici. Deze database is ter ondersteuning van onder andere diëtisten bij de begeleiding van patiënten die vanwege het coronavirus opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis, al dan niet op de IC.

Kennisclip diëtetiek

Zo’n 2 op de 3 patiënten die met longfalen door het coronavirus op de IC belanden, overleven de IC-opname. Deze patiënten hebben na opname nog verschillende problemen, waaronder ondervoeding. Onder andere voor diëtetiek is een speciale kennisclip ontwikkeld voor de voedingsproblematiek bij mensen met COVID-19, voor het gehele traject van de eerste klachten, opname op de IC en verpleegafdeling tot het revalidatietraject.

Op verpleegafdeling

Voor een patiënt met COVID-19 op een verpleegafdeling is het inschakelen van een diëtist noodzakelijk, adviseert REACH. De diëtist kan een berekening maken van de voedingsbehoefte en advies geven over meerdere eiwitrijke maaltijden en eiwitrijke drinkvoeding. Als richtlijn kan aangehouden worden dat bij een energieinname van minder dan 65 procent het noodzakelijk is om te starten met sondevoeding.

Intensive Care

Ook op de IC is het van belang de diëtist in te schakelen voor het berekenen van de voedingsbehoefte. Patiënten op de IC krijgen sondevoeding, waarbij er onder andere veel aandacht moet zijn voor maagretentie. Als sondevoeding niet mogelijk of onvoldoende is, is parenterale voeding noodzakelijk.

Revalidatietraject

Bij de revalidatie zijn optimale voeding en beweging essentieel om weer spiermassa op te bouwen. De voeding moet worden afgestemd op de voorkeuren en klachten van de patiënt. De fysiotherapeut en de diëtist kunnen hun adviezen combineren om optimale omstandigheden te creëren en elkaar te versterken. Deze behandeling kan telefonisch worden gedaan door de diëtist uit het ziekenhuis of door de diëtist uit de eerste lijn.

REACH

Meer uitleg en overige adviezen zijn te vinden op de website van REACH. REACH (REhabilitation After Critical illness and Hospital discharge) is een onderzoeksproject met een netwerk van eerste- en tweedelijns professionals die geschoold zijn in de specifieke complexe problematiek bij patiënten na een intensive care (IC) opname. De REACH “Post intensive care Toolkit” is een digitale database die aangevuld zal worden als er nieuwe informatie is.

Bron: Nederlands Paramedisch Instituut

Gepubliceerd op 3 april 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Hester Emaus 6 april 2020 at 09:05 - Reply

    Graag invoering plantaardig dieet, ook qua sondevoeding. Zie boeken How not to die(t), App Daily Dozen en video’s van Dr. Michael Greger!

    • Beroep: Voedingswetenschapper
    • Indien anders: Leefstijlpsycholoog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.