Aanwijzingen dat probiotica helpen bij metabool syndroom

In een kleine pilotstudie hebben Belgische onderzoekers bewijs gevonden dat probiotica het metabool syndroom kunnen verminderen bij mensen met overgewicht. Door supplementen met de bacterie Akkermansia muciniphila traden verbeteringen op van ontstekingswaarden in de lever, insulineresistentie, gewicht en cholesterolgehaltes. Het artikel is gepubliceerd in Nature.

Muizen en mensen

Akkermansia muciniphila is een darmbacterie die bij iedereen in de darm aanwezig is en die wordt geassocieerd met metabole gezondheid. Al eerder vonden de onderzoekers dat het toedienen van Akkermansia muciniphila bij muizen met overgewicht en diabetes gunstige effecten had. Daarbij toonden ze ook aan dat het veilig was om deze bacterie toe te dienen aan mensen.

Gerandomiseerd onderzoek

In deze nieuwe studie includeerden de onderzoekers, waaronder ook hoogleraar microbiologie Willem de Vos van Wageningen University & Research, 32 mensen met overgewicht of obesitas. Alle deelnemers hadden insulineresistentie en metabool syndroom. Ze werden ingedeeld in 3 groepen: groep 1 kreeg de bacterie gepasteuriseerd, groep 2 de levende bacterie en groep 3 een placebo. Ze namen dit in als voedingssupplement gedurende 3 maanden.

Invloed op metabool syndroom en gewicht

De onderzoekers wilden vooral kijken of het makkelijk, veilig en zonder bijwerkingen was om dit probioticum in te nemen. Dat bleek het geval; niemand rapporteerde bijwerkingen. Daarnaast zagen de onderzoekers in de groep die de gepasteuriseerde versie kregen een significante afname (vergeleken met de placebo-groep) van ontstekingsmarkers in de lever, een afname van de insulineresistentie en een verlaging van het totale cholesterolgehalte. Daarnaast was er een niet-significante trend te zien richting gewichtsverlies; er was een gemiddelde afname van het gewicht met 2,3 kilo, een afname in vetmassa (1,4 kilo) en een kleinere heupomtrek (2,6 cm). Deze verbeteringen waren alleen te zien in de groep die de gepasteuriseerde variant ontving. Bij de mensen die de levenden bacteriën kregen, traden nauwelijks veranderingen op. In de placebogroep verslechterden de waardes in de 3 maanden juist.

Geen wondermiddel

‘Onze resultaten laten zien dat het innemen van Akkermansia muciniphila veilig is op de langere termijn’, concluderen de onderzoekers. ‘Ik hoop niet dat mensen dit zien als een wondermiddel’, benadrukt onderzoeker Patrice Cani van de Université catholique de Louvain in België. ‘De resultaten zijn significant, maar moeten eerst bevestigd worden bij een grotere groep mensen. Onthoud dat de nummer 1 behandeling voor cardiometabole stoornissen een gezond dieet en voldoende beweging zijn.’

Bron: Nature

Gepubliceerd op 17 juli 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.