Aanpak van overgangsklachten door de diëtist

Inge Hendriks deed als afstudeeropdracht bij de Haagse Hogeschool onderzoek naar een eenduidige en evidence-based aanpak voor overgangsklachten door de diëtist. Ze volgde de deeltijdopleiding “Voeding en diëtetiek” naast haar werk als voedingsdeskundige bij Flinndal. In deze rubriek “De Praktijk” vertelt ze meer over haar onderzoek, waarop ze binnenkort afstudeert.

Dieetbehandelingsrichtlijn ontbreekt

Het idee voor dit onderwerp is ontstaan toen ik tijdens een middagje boodschappen doen in twee verschillende winkels vrouwelijke medewerkers voor me had, die zich excuseerden voor hun opvliegers. Ik nam me meteen voor om de dieetbehandelingsrichtlijn voor deze doelgroep erbij te zoeken (een slimme meid is tenslotte op haar toekomst voorbereid…). Deze richtlijn bleek niet te bestaan. Dat vormde voor mij de aanleiding om onderzoek te doen naar de ervaringen vanuit de beroepsgroep met het geven van voedings- en leefstijladvies aan vrouwen in de overgang. Daarnaast heb ik ook een literatuuronderzoek gedaan naar wetenschappelijk onderbouwde effecten van nutriënten op overgangsklachten en heb ik vrouwen in de overgang gevraagd wat zij zelf doen om overgangsklachten te verminderen.

Belangrijke doelgroep voor de diëtist

In Nederland zijn 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. Zo’n 80 procent van hen ervaart klachten en soms hebben die ernstige impact op het dagelijks leven. Ook op de langere termijn kan de overgang gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals het ontstaan van osteoporose en het metabool syndroom. De meeste vrouwen komen tussen het 45e en 55e levensjaar in de overgang. Hoewel overgangsklachten vaak niet de aanleiding zijn voor een doorverwijzing of zelf geïnitieerd bezoek aan de diëtist, vormen vrouwen in deze leeftijdscategorie een grote doelgroep.

Geen evidence-based informatie beschikbaar

De belangrijkste resultaten van het onderzoek onder diëtisten: 39 procent van de 59 deelnemende diëtisten vraagt bij de intake structureel na of cliëntes in de leeftijdscategorie van 45-60 jaar in de overgang zijn. Van de totale onderzoeksgroep geeft 47 procent specifiek voedings- en leefstijladvies om overgangsklachten tegen te gaan. Dat advies is overigens niet eenduidig; er zijn verschillen zichtbaar in zowel aanbevolen hoeveelheid als in gedetailleerdheid van het gegeven advies wat betreft macro- en micronutriënten, vochtinname, specifieke voedingsmiddelen en leefstijl. Waarschijnlijk ligt de oorzaak hiervan in het feit dat ruim driekwart van de diëtisten aangeeft zich niet op evidence-based bronnen te kunnen baseren.

De doelgroep is geïnteresseerd

Aan het onderzoek namen ook 159 vrouwen in de overgang deel. Meer dan de helft van hen zou openstaan voor advies van gezondheidsprofessionals op het gebied van voeding en leefstijl. Van de vrouwen doet 64 procent zelf aanpassingen in voeding; met name door minder te snoepen en minder suiker te gebruiken, gezonder te eten en minder koolhydraten te consumeren. Meer dan de helft doet ook aanpassingen in de leefstijl; met name door meer te bewegen.

Overgang structureel gaan navragen

Uit het literatuuronderzoek blijkt dat diverse interventies op het gebied van voeding en leefstijl tot een vermindering van de klachten kunnen leiden. Een adequaat advies van de diëtist kan de effectiviteit van de behandeling verhogen en draagt bij aan de mate van professioneel handelen. Daartoe is het allereerst noodzakelijk dat diëtisten meer aandacht krijgen voor de overgang binnen de doelgroep vrouwen tussen de 40 en 65 jaar. Dit kan bereikt worden door hier structureel navraag naar doen tijdens het diëtistisch onderzoek en vervolgens goed te registreren. Bijvoorbeeld door een extra opmerkingenveld in het cliëntdossier waarin moet worden vermeld of een cliënt in de overgang is en zo ja, welke klachten zij daar eventueel van ervaart. Uit het onderzoek blijkt ook dat sommige huisartsen cliënten met overgangsklachten doorverwijzen naar de diëtist. Daarom is het van belang om in gesprek te gaan met de huisartsen in de buurt en hen te informeren over de rol die de diëtist hierbij kan spelen.

Nieuwe richtlijn?

Dieetbehandelingsrichtlijnen zijn bedoeld om het handelen van de diëtist te ondersteunen, zo valt te lezen op de homepage van de site Dieetbehandelingsrichtlijnen. Een richtlijn specifiek gericht op het tegengaan van overgangsklachten is wenselijk in mijn optiek. Meer dan driekwart van de ondervraagde diëtisten voelt zich momenteel niet zeker in hun vermogen om vrouwen met overgangsklachten goed te kunnen begeleiden en nagenoeg alle diëtisten hebben interesse in een dieetbehandelingsrichtlijn gericht op deze doelgroep. Daarnaast staat het merendeel van de vrouwen in de overgang positief tegenover deskundig advies hierover van een gezondheidsprofessional. Het probleem is duidelijk, de behoefte is duidelijk, dus… waar wachten we nog op? Ik doe bij deze een oproep aan geïnteresseerde diëtisten om mij te helpen die richtlijn vorm te gaan geven!

Gepubliceerd op 5 februari 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Henriette Rijsdijk 4 september 2019 at 13:39 - Reply

    Al jaren geef ik trainingen aan oa gewichtsconsulenten en Er zijn diëtisten over de rol van voeding in de overgang. Er zijn een paar wetenschappelijke studies maar dan mn de invloed van voeding bij het krijgen van opvliegers.
    Onze training kan van zeer toegevoegde waarde zijn voor de diëtisten.
    https://www.matestrainingen.nl/gewichtstoename-overgang/

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: verpleegkundige- trainer op het gebied van vrouwen en hormonen
  2. Mariska 27 mei 2019 at 14:36 - Reply

    Hallo Inge,

    Mocht je nog hulp nodig hebben met het opzetten van de richtlijn, zou ik dit ook erg interessant vinden. Ik krijg in de praktijk ook veel vragen van patiënten hoe om te gaan met de overgang, voeding en afvallen en tevens ook nog onregelmatig werken. Ik hoor graag van je.

    Vriendelijke groet,

    Mariska

    • Beroep: Diëtist
  3. Iris 9 maart 2019 at 12:55 - Reply

    Beste Inge,

    De overgang is een interessant onderwerp vind ik. Ik ben 3e jaar voltijds student Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en ik ben nu bezig met een onderzoek naar voedingskeuzes die vrouwen veranderen tijdens de overgang. Ik ben inderdaad eerst op zoek gegaan naar de dieetbehandelrichtlijn en helaas was deze er (nog) niet. Het lijkt me leuk en uitdagend om mee te werken aan dieetbehandelingsrichtlijn bij overgangsklachten. Graag zou ik met Inge Hendriks in contact willen komen.

    Vriendelijke groet,
    Iris

    • Beroep: Student
    • Inge Hendriks 11 maart 2019 at 09:46

      Dag Iris,
      Dank voor je bericht. Leuk dat ook jij dit een interessant onderwerp vindt! Zodra ik bericht heb van de uitgeverij laat ik je dat weten.
      Veel succes met je onderzoek en de opleiding!
      Hartelijke groeten,
      Inge Hendriks

      • Beroep: Diëtist
  4. Dorien 15 februari 2019 at 15:27 - Reply

    Hallo Inge,
    Wat een ontzettend interessant onderwerp en wat vreemd dat daar nog zoveel niet van bekend is, vooral op het gebiedt van begeleiding door een diëtist. Toevallig of niet, maar dit spreekt mij van alle kanten aan: Ik ben dit jaar begonnen aan de (ja, je leest het goed) de Haagsche Hogeschool met de (als klap op de vuurpeil) deeltijd opleiding Diëtetiek en Voeding en word dit jaar 49, dus 100% in de roos. Als ik, op welke wijze dan ook, jou kan helpen in dit onderzoek, sta ik daarvoor open. Hoe dan ook ben ik benieuwd hoe je de richtlijnen vorm gaat geven…
    Vriendelijke groet,
    Dorien

    • Beroep: Student
    • Inge Hendriks 20 februari 2019 at 10:55

      Beste Dorien,
      Hartelijke dank voor je reactie. Heel leuk dat je ook aan de opleiding begonnen bent en mee zou willen helpen/denken! Zodra ik antwoord heb van de uitgeverij neem ik contact met je op. Voor nu heel veel succes met de opleiding!
      Hartelijke groeten, Inge Hendriks

      • Beroep: -Selecteer beroep-
  5. K. van de Sanden 15 februari 2019 at 01:20 - Reply

    Beste Inge,

    Ik ben geïnteresseerd in jouw oproep m.b.t. het vormgeven van een dieetbehandelrichtlijn bij overgangsklachten.

    • Beroep: Diëtist
    • Inge Hendriks 20 februari 2019 at 10:52

      Hartelijk dank voor je bericht. Leuk dat je geïnteresseerd bent! Zodra ik antwoord heb van de uitgeverij zal ik contact met je opnemen.
      Hartelijke groeten, Inge Hendriks

      • Beroep: Diëtist
  6. C. Paulussen 12 februari 2019 at 17:39 - Reply

    Beste Inge,

    Ik ben geinteresseerd in jouw oproep m.b.t. het vormgeven van een dieetbehandelrichtlijn bij overgangsklachten.

    • Beroep: Diëtist
    • Inge Hendriks 12 februari 2019 at 18:39

      Beste Carla,

      Hartelijk dank voor je bericht en wat leuk dat je geinteresseerd bent! Momenteel ligt mijn verzoek voor het opzetten van een richtlijn bij de redactieleden van de uitgeverij. Zij gaan beoordelen of er inderdaad voldoende wetenschappelijk bewijs is om de opzet te rechtvaardigen. Zodra ik antwoord heb ga ik een plan maken en laat ik je weten hoe we dit vorm kunnen geven.

      Ik hou je op de hoogte! ‘

      Hartelijke groeten,
      Inge Hendriks

      • Beroep: -Selecteer beroep-
  7. Inge Hendriks 5 februari 2019 at 11:09 - Reply

    Beste J. Gräper-Niemeijer,

    Bedankt voor je reactie. Zou je een mail met contactgegevens kunnen sturen naar info@leeffit.nl? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!

    Alvast hartelijk dank.

    Met vriendelijke groet,
    Inge Hendriks

    • Beroep: Student
  8. J. Gräper-Niemeijer 5 februari 2019 at 10:42 - Reply

    Graag wil ik met Inge Hendriks in contact komen om mijn ervaringen met voeding en opvliegers met haar te delen.

    JG-N

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Ervaringsdekundige

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.