Aanpak leefstijlcoach wetenschappelijk onderzocht

Patiënten met overgewicht die begeleid worden door een leefstijlcoach bewegen meer, eten een stuk gezonder en voelen zich fitter en energieker. Dat blijkt uit de resultaten van het pilotprogramma “Coaching op Leefstijl (CooL) van de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+ in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en zorgverzekeraar CZ. De wetenschappers volgden 2 jaar lang een groep van ruim 350 patiënten die bij een leefstijlcoach kwamen. Het is voor het eerst dat de aanpak van een leefstijlcoach wetenschappelijk is onderzocht. Door de positieve resultaten is de kans volgens de onderzoekers groot dat de leefstijlcoach vanaf volgend jaar in de basisverzekering komt.

Van obesitas tot verhoogd risico op diabetes

Het onderzoek is uitgevoerd in Noord-Brabant. Niet alleen mensen met obesitas deden mee aan het onderzoek, maar ook mensen met overgewicht in combinatie met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk. De deelnemers volgden gedurende 6 tot 8 maanden 8 groepssessies van 1,5 uur en 4 individuele sessies van 0,5 uur. De leefstijlcoaches in het onderzoek hebben een eenjarige post-hbo-opleiding tot leefstijlcoach gevolgd. De vooropleidingen van de leefstijlcoaches varieerden van diëtetiek tot verpleegkunde en van lichamelijke opvoeding tot sociaalpedagogisch werk.

Gemiddeld 2,2 kg gewichtsverlies

Na deelname aan het programma waren de deelnemers gemiddeld 2,2 kilo afgevallen. Dit gewichtsverlies bleef grotendeels behouden tot 2 jaar na aanvang van de coaching. In totaal was bij 62 procent van de deelnemers ook na 2 jaar nog sprake van gewichtsverlies. Bij tweederde van hen ging het om een gewichtsverlies van minimaal 2 procent en een derde was meer dan 5 procent afgevallen.

Bron: Universiteit Maastricht

Gepubliceerd op 25 april 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Ellen Govers 3 mei 2018 at 22:49 - Reply

    Hinke legt haar vinger op de zwakke plek van dit onderzoek. Het gerapporteerde gewichtsverlies is nog lager dan dat uit grote meta analyses met alleen dieet, waar het nl. 3,3 kg was (zie ook Multidisciplinaire Richtlijn Obesitas, CBO, 2008). Het ontbreken van een controlegroep en de kleine studiepopulatie zijn meer een devaluatie van het oordeel van enkele verzekeraars (CZ en VGZ) die blijkbaar niet veel verder kijken dan hun neus lang is.
    Iedere diëtist kan een leefstijlprogramma gaan aanbieden. Voor KDOO leden wordt op 8 juni een ledendag over dit onderwerp georganiseerd.

    • Beroep: Diëtist
  2. Angela Severs 2 mei 2018 at 09:36 - Reply

    Dank voor deze aanvulling, Hinke!

    • Beroep: Voedingswetenschapper
  3. Hinke Kruizenga 1 mei 2018 at 22:33 - Reply

    Het design van dit onderzoek (pre-post design zonder controlegroep) maakt het onmogelijk om conclusie over de effectiviteit van dit programma te trekken. Hiervoor is een controlegroep essentieel. De onderzoeksresultaten zijn verzameld met behulp van vragenlijsten waarbij slechts een klein deel deze vragenlijsten heeft ingevuld. De kans op selectiebias is daarom groot.

    Dit rapport biedt waardevolle informatie over de bevindingen bij de implementatie van een gecombineerde leefstijlinterventie maar op basis van deze gegevens kan niets worden gezegd over de effectiviteit van het CooL-programma.

    Zie ook het nieuwsbericht op de site van het NTVD: https://ntvd.media/nieuws/evaluatie-van-het-cool-programma/

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.