Aandacht voor vitamine B12 nodig in zwangerschap

Alleen zuivel is niet voldoende om tijdens de zwangerschap te voorzien in de behoefte aan vitamine B12. Daarvoor zijn ook producten als vlees en vis of – voor vegetarische zwangeren – supplementen noodzakelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Maastricht University bij 1266 zwangere vrouwen. De resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition.

KOALA

De studie is uitgevoerd onder zwangere vrouwen die deelnamen aan het zogenoemde KOALA onderzoek om te zien wat de bijdrage van vlees, vis, melkproducten en eieren is aan de vitamine B12-voorziening. Uit de resultaten bleek dat de vitamine B12-voorziening beter was naarmate een deelnemer meer vlees, vis en/of melkproducten at. De bijdrage van eieren aan de vitamine B12-voorziening was minder sterk, mogelijk doordat eieren door de onderzochte vrouwen weinig werden gegeten.

Vegetarisch

In totaal 75 deelnemers gebruikten geen vlees, van wie 27 ook geen vis. Deze laatste groep vrouwen, de zogenoemde lacto-ovo-vegetariërs, kregen gemiddeld uit hun voeding minder dan de helft vitamine B12 binnen ten opzichte van de vrouwen die wel vlees en/of vis aten. Ook kwam bij hen een tekort aan vitamine B12 in het bloed vaker voor dan bij de vrouwen die wel vlees en vis aten. Het percentage vrouwen met tekort aan vitamine B12 in het bloed was: 1,8 procent bij omnivore vrouwen, 2,2 procent bij pescetariërs en 11 procent bij lacto-vegetariërs. De onderzoekers tekenen aan dat de groep lacto-vegetariërs in dit onderzoek beperkt was.

Inname

De gemiddelde vitamine B12-inname van alle 1266 deelnemers via voeding was 5,0 µg/dag. Hiervan kwam ongeveer 1,3 µg/dag uit vlees, 0,9 µg/dag uit vis, 1,9 µg/dag uit melkproducten, 0,1 µg/dag uit eieren en 0,4 µg/dag uit gemengde producten. Daarnaast gebruikte 46 procent van de zwangere vrouwen een voedingssupplement dat vitamine B12 bevatte; dit leverde voor de gebruikers nog gemiddeld 1,0 µg/dag extra. De vitamine B12-inname in de voeding was: 5,1 µg/dag bij omnivore vrouwen, 4,3 µg/d bij pescetariërs (eten geen vlees, maar wel vis en melkproducten), en 2,3 µg/dag bij lacto-vegetariërs (alleen melkproducten, al dan niet met eieren).

ADH te laag?

Verder onderzoek liet zien, dat het risico op een tekort aan vitamine B12 10 keer zo hoog was bij vrouwen van wie de voeding minder dan 4,2 microgram vitamine B12 per dag bevatte. Dit wijst erop dat de huidige Nederlandse aanbeveling voor vitamine B12 (3,2 microgram voor zwangere vrouwen) mogelijk te laag is om tekorten te voorkomen.

Advies: slik B12

De onderzoekers pleiten voor verder onderzoek naar de gevolgen van beperking van dierlijke producten in de voeding voor de vitamine B12-voorziening. In afwachting daarvan raden zij veiligheidshalve het gebruik van een vitamine B12-supplement aan voor alle mensen, dus niet alleen zwangeren, die het gebruik van dierlijke producten beperken. Dit advies geldt onder anderen voor veganisten en de meeste lactovegetariërs.

Bron: Maastricht University

Gepubliceerd op 20 december 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.