Aanbevelingen vitamines en mineralen bij borstvoeding herzien
De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen voor vitamines en mineralen tijdens lactatie herzien. De aanbevolen hoeveelheden voor riboflavine (vitamine B2), foliumzuur, vitamine C, kalium, magnesium, ijzer en selenium zijn daarbij verhoogd. Voor het Voedingscentrum was dit aanleiding om het zuiveladvies bij borstvoeding te verhogen naar dagelijks 3 tot 4 porties van 150 ml zuivel.
Volledige borstvoeding
De normen zijn opgesteld voor vrouwen die de eerste 4 tot 6 maanden volledige borstvoeding geven. Dit is de periode waarin de behoefte van de baby aan voedingsstoffen via de moedermelk het grootst is, en daarmee ook de nutriëntbehoefte van de moeder. De behoefte zal bij het afbouwen van borstvoeding of bij het combineren van borstvoeding met kunstvoeding lager liggen.
EFSA
Voor vrouwen die borstvoeding geven, is er gekeken naar de extra nutriëntbehoefte voor de aanmaak van moedermelk en het onderhoud van het lichaam van de lacterende vrouw. Deze extra behoefte is opgeteld bij de voedingsnorm voor niet-lacterende vrouwen. Voor die aanvullende behoefte kon de Gezondheidsraad voor het merendeel van de vitamines en mineralen uitgaan van de normen die de Europese voedselautoriteit EFSA heeft opgesteld. In enkele gevallen is de Gezondheidsraad hiervan afgeweken.
Wijzigingen
In totaal zijn 18 voedingsnormen vastgesteld. Bij 7 normen is sprake van een verhoging ten opzichte van de tot nu toe geldende Nederlandse normen (riboflavine (vitamine B2), foliumzuur, vitamine C, kalium, magnesium, selenium en ijzer). In 3 gevallen is er sprake van een verlaging (vitamine B6, calcium voor lacterende vrouwen ≥25 jaar en zink). In 2 gevallen is de eenheid van de norm veranderd: voor thiamine (vitamine B1) en niacine (vitamine B3) wordt de norm nu uitgedrukt per Megajoule, dus afhankelijk van de energie-inname.
Bronnen: Gezondheidsraad en Voedingscentrum
Gepubliceerd op 9 december 2024
Door Angela Severs