Aan het woord

 

< Vorig artikel
27 May 2015
Door: Karine

‘Voeding zou veel belangrijker moeten zijn in de huisartspraktijk’


Tamara de Weijer, huisarts

Drs. Tamara de Weijer is huisarts en zeer geïnteresseerd in voeding. Ze spreekt op het vierde congres Arts en Voeding over haar ervaringen in de praktijk.

 

Je kennis over voeding, komt die uit de huisartsenopleiding?

‘Helaas niet. In mijn studie geneeskunde en de specialisatie daarna tot huisarts heb ik in totaal misschien 5 uur les gehad over voeding. Niet voor niets wordt de studie vaak ook “medicijnen” genoemd! Mijn interesse in voeding komt voort uit eigen ervaring. Na mijn zwangerschap was ik flink aangekomen en een vriendin raadde me aan om puur en onbewerkt te gaan eten. Nu dacht ik altijd dat ik best gezond at. Ik at vrij traditioneel, met twee broodmaaltijden, ’s avonds een warme maaltijd met aardappelen, groenten en vlees. Regelmatig gebruikte ik pakjes en zakjes en ook halvarine, light producten en magere zuivel. Alles vanuit de gedachte dat vet ongezond was. Door de tips van die vriendin verdiepte ik me in het onderwerp en heb ik mijn eetgewoontes veranderd. Nu eet ik veel meer groenten en peulvruchten, ik eet minder brood en ook bij de warme maaltijd eet ik minder koolhydraatrijke producten als pasta en aardappelen. Ik eet volle zuivelproducten, noten, fruit, avocado en veel vis. Met resultaat: al na 2 weken voelde ik me veel energieker en al binnen enkele maanden kwam ik ook weer op het juiste gewicht.’

 

Maar dat was dus alleen je eigen ervaring…

‘Precies. Als huisarts was ik niet gewend om ook voedingsadviezen te geven. De eerste keer dat ik mijn eigen voedingsadviezen ook aan een patiënt doorgaf, was bij een man met diabetes type 2. Hij moest eigenlijk aan de medicijnen, maar wilde niet. Ik vertelde hem mijn ideeën over gezond eten en hij wilde het proberen. Na een half jaar begeleiding is hij helemaal “genezen” van diabetes, al mag je dat officieel niet zeggen. Hij verloor 12 kilo, zijn buikomvang nam spectaculair af en zijn bloedwaardes zijn uitstekend. Helemaal zonder medicijnen.’

 

Ben je toen vaker voedingsadviezen gaan geven?

‘Ja! Ik werkte toen in een praktijk in Almere en kreeg van mijn collega en de praktijkondersteuners de kans om dit te doen. Ik heb mensen begeleid met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, diabetes, overgewicht, noem maar op. Bij de mensen die echt gemotiveerd zijn, is het resultaat vaak verbluffend goed. Ik heb bijvoorbeeld een vrouw met Crohn begeleid, die nu geen medicijnen meer nodig heeft. En ik adviseerde een man met colitis ulcerosa, die al 3 jaar lang nauwelijks kon functioneren vanwege buikpijn en diarree. Nu is hij pijnvrij. Ik zeg niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar ik zie heel goed wat goede voeding kan doen. Voeding zou veel belangrijker moeten zijn in de eerste lijn! Inmiddels heb ik meer dan 50 patiënten begeleid. Ik ben nu – naast mijn werk als huisarts - bezig met het opstarten van een promotie-onderzoek, waarin ik wil aantonen hoe belangrijk goede voedings- en leefstijladviezen zijn voor mensen met diabetes mellitus type 2.’

 

Hoe motiveer jij je patiënten?

‘In het eerste gesprek vertel ik kort wat pure voeding inhoudt. Ik leg mijn patiënten uit dat de eerste 2, 3 weken het lastigst zijn, maar dat ze daarna vaak zullen merken dat hun energiepeil toeneemt en dat ze zich beter zullen voelen. Ik stuur ze per mail verder veel informatie, recepten en tips voor boeken. Na 6 weken zie ik ze dan weer en bij de meeste mensen is dan het nieuwe eetpatroon echt ingedaald. Ik zie het meteen als ze binnenkomen: hun huidskleur is roziger en gezonder. En ze voelen zich vrijwel allemaal veel beter.’

 

Gewetensvraag: waarom schakel je de diëtist niet in?

‘Tja, die vraag kan ik verwachten als ik geïnterviewd wordt voor deze website! Eerlijk gezegd heb ik niet zulke goede ervaringen met diëtisten. Ze houden zich vast aan de klassieke adviezen van de Schijf van vijf en ze adviseren light producten als halvajam en frisdrank. De diëtisten die ik heb gesproken, stonden niet open voor een andere aanpak of andere inzichten. Heel teleurstellend vond ik dat en dan verwijs ik ook niet naar ze door. Overigens heb ik inmiddels ook andere diëtisten ontmoet, die meer openstaan voor verandering en die bijvoorbeeld ook het FODMAP-dieet voorschrijven. Daar verwijs ik wel patiënten naar door. Ik denk dat de diëtisten en huisartsen door een goede samenwerking veel meer kunnen bereiken.’


Germa Kitslaar, natuurgeneeskundige, 03 July 2017:
Graag aanpassen. Zie aangegeven correcties tussen de haakjes.Supersnel Gezond

3 juni 2015 ·
..

Drs. Tamara de Weijer is huisarts en zeer geïnteresseerd in voeding. Ze schrijft dat haar kennis over voeding niet uit de huisartsenopleiding komt.

In de studie geneeskunde en de specialisatie daarna tot huisarts wordt in totaal misschien 5 uur les gegeven over voeding. Ze was als huisarts niet gewend om ook voedingsadviezen te geven.

Onthoud dat dit geldt voor heel veel huisartsen. Heel veel huisartsen doen alleen maar aan symptoombestrijding. Terwijl bijvoorbeeld grote vermoeidheid, slapeloosheid, verlaagde weerstand en zelf reumatische klachten simpelweg het gevolg kan zijn van een vitamine C tekort door slechte voeding. Dat is geen geheim, dat feitje vind(-t) je simpelweg al terug in een studie gewichtsconsulent. Stel dat je alleen maar boterhammen met kaas eet, omdat je dat zo lekker vindt, dan loop je het risico op een vitamine C tekort. In boterhammen met kaas zitten namelijk geen vitamine C.

Drs. Tamara de Weijer geeft ook aan dat ze denkt dat de diëtisten (die meer openstaan voor verandering en die bijvoorbeeld ook het FODMAP-dieet voorschrijven) en huisartsen door een goede samenwerking veel meer kunnen bereiken. Daar ben ik het helemaal mee eens!

Ze heeft mensen begeleid met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, diabetes, overgewicht, noem maar op. Bij de mensen die echt gemotiveerd zijn, is het resultaat vaak verbluffend goed vertel(+t) (-d) ze. Ze heeft bijvoorbeeld een vrouw met Crohn begeleid, die nu geen medicijnen meer nodig heeft. En ze adviseerde een man met colitis ulcerosa, die al 3 jaar lang nauwelijks kon functioneren vanwege buikpijn en diarree. Nu is hij pijnvrij.

Ik hoop dat ze meer artsen kan inspireren! Het een hoeft het ander niet uit te sluite(-l)(+n), de sleutel zit hem in samenwerken.

Hierbij mijn complimenten aan Drs. Tamara de Weijer!
Ria Gieling-Kruis, Ca 10jaar Parkinson, 13 April 2017:
diëtist in voeding geschikt voor Parkinson
Liesbeth Oerlemans, Natuurgeneeskundige, 09 June 2015:
Sorry voor de typefouten: warm is waarom en bewerken is beperken.
Liesbeth Oerlemans, Natuurgeneeskundige, 09 June 2015:
Wieke, wat is er niet mis met magere zuivel? Het smaakt negens naar en bovendien worden de in vet oplosbare vitamines niet opgenomen. Ook al wordt nog steeds gecommuniceerd dat er een correlatie zou zijn tussen verzadigd vet en het risico op hart- en vaatziekten. Prospectieve onderzoeken laten geen correlatie zien. Ik begrijp daarom niet goed warm je actief verzadigd vet in zuivel zou afraden. Om hart en vaatziekten te voorkomen is het zinvoller koolhydraten met een hoge GI te bewerken. (Dit is niet bedoeld als advies om onbeperkt verzadigd vet te gebruiken)
Frank Jonkers, Founder BodySwitch Nederland, 06 June 2015:
Langzaam krijgen we steeds meer het besef. Vandaag tijdens mijn Masterclass Kerngezond, vele onderzoeken laten zien die het bewijs geven van een onjuist voedingspatroon in relatie tot de bijna 7 miljoen chronisch zieken hier in Nederlan.
maria van Oosterhout, natuurvoedingskundige/psycholoog, 03 June 2015:
als natuurvoedingskundige al 14 jaar werkend vanuit antroposofische en natuurgeneeskundige visie op twee huisartsenpraktijken heb ik met goede, op de persoon aangepaste voedingsadviezen, mensen kunnen helpen die diabetes hebben, hypercholesterolemie, maag- en darmklachten, voedingstekorten etc. Medicatie kon vaak worden verminderd of gestopt en mensen voelden zich vitaler. Het is belangrijk dat de patiënt zich gezien en gehoord voelt en er geen standaard adviezen worden gegeven, zoals ze vaak ervaren bij diëtisten, alhoewel er bij hen natuurlijk ook verschil van werkwijze is. Inmiddels zijn wij bezig om huisartsen POH's en andere betrokken disciplines hierin te instrueren. Voeding is de basis voor een goed gezondheid
Hetty Kortekaas, Natuurgeneeskundigtherapeut, 02 June 2015:
Goed bezig, ben blij dat er steeds meer mensen met gezonde voeding bezig zijn!
Het zou mooi zijn als regulier zich eindelijk in het alternatieve veld gaat verdiepen en de goede dingen zoals voeding en kruiden gaan ontdekken!
wilma koghee, diëtist, 02 June 2015:
Hippocrates zei het al:" Uw voeding is uw geneesmiddel,uw geneesmiddel is uw voeding". Het duurde even voordat het kwartje is gevallen bij de meeste artsen. In de zorg gaat het vooral om samenwerken, ieder zijn vak. Als het in een relatie schort ligt het bijna nooit aan één kant.En hoe professioneel wordt het specialistische voedingsvak door de arts beoefend en vergoed? Aan welk kwaliteitsregister wordt voldaan? Natuurlijk worden goede resultaten benoemd, die heeft toch een ieder wel! Voor het besturen van een auto heeft iedereen een rijbewijs nodig maar over voeding kan iedereen zijn zegje doen. Belangstelling voor voeding super maar zoek samenwerking met vakbekwame voedingszorgcollega's.
Ingrid Kersten, Paramedisch natuurgeneeskundige " voedingcoach", 02 June 2015:
Beste Tamara, Ik werk al vijftien jaar als natuurgeneeskundige en mijn basis is gezonde voeding en idd dat is niet volgens de schijf van Vijf. Inzichten in hoe het spijsverteringskanaal, de organen en de systemen werken is uitermate belangrijk. hier kan je je voedingsadviezen op aanpassen. Mijn ervaring met artsen is helaas niet positief. Voeding is meestal onzin en voegt naar hen mening niets toe aan het verbeteren van de gezondheid. Heel blij werd ik dan ook toen ik dit artikel las. Ik zou graag de aansluiting vinden bij reguliere artsen. We hebben namelijk 1 ding gemeen. Het welzijn van onze clienten staat voorop. En wat jullie artsen kunnen kan ik niet, maar mijn wetenschap is bij artsen niet bekend. Laten we elkaars kunde en onkunde delen en moet je kijken hoe veel verder we dan komen. Warme groet, Ingrid Kersten. vitaliteitspraktijk@me.com
Yvonne Willems, Gewichtsconsulente, 02 June 2015:
Inderdaad fijn dat huisartsen naar voeding kijken. Ook ik zou het prettig vinden wanneer huisartsen ook meer zouden doorverwijzen naar gewichtsconsulenten. Verder sluit ik me aan bij de reactie van Wieke De Jong: wat is er mis met de schijf van 5!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten