7 uur slaap is optimaal voor volwassenen en ouderen

Onderzoekers hebben de ideale hoeveelheid slaap bepaald, op basis van gegevens van bijna een half miljoen mensen tussen 38 en 73 jaar uit het Verenigd Koninkrijk. Een slaapduur van 7 uur blijkt ideaal. Zowel korter als langer slapen gaat gepaard met slechtere cognitieve prestaties en een verlaagde mentale gezondheid.

Het nut van slapen

De onderzoeker keken vooral naar het effect van slaap op de functies van de hersenen. Slaap is onder meer nodig voor de cognitie en het behoud van een goede psychologische gezondheid. Het helpt ook het brein gezond te houden, doordat afvalstoffen tijdens de slaap worden afgevoerd. Bij het ouder worden verandert het slaappatroon vaak, met vooral problemen bij het inslapen en doorslapen. Deze slaapverstoringen kunnen bijdragen aan de cognitieve achteruitgang en verminderde mentale gezondheid bij het ouder worden.

Nadelen van te veel en te weinig slaap

Aan het onderzoek namen bijna 500.000 volwassenen deel. Hun slaappatroon, mentale gezondheid en welbevinden werden nagevraagd en ze voerden cognitieve testen uit. Bij het analyseren van de gegevens ontdekten de onderzoekers dat zowel weinig als overmatig slapen gepaard ging met verminderde cognitieve prestaties. Dat gold bijvoorbeeld voor geheugen, aandacht, probleemoplossend vermogen en snelheid van informatie verwerken. De cognitieve prestaties bleken optimaal bij een slaapduur van 7 uur. Ook voor de mentale gezondheid bleek 7 uur ideaal. Deelnemers die korter of langer sliepen, bleken vaker symptomen te hebben van angst of depressie. Ook hun welbevinden was lager.

Risicofactor voor cognitieve achteruitgang

De onderzoekers kunnen op basis van dit type onderzoek niet concluderen dat te veel en te weinig slaap cognitieve problemen veroorzaakt. Ze hebben alleen verbanden gevonden, die dit idee ondersteunen. Een korte en lange slaapduur lijken risicofactoren voor cognitieve achteruitgang bij het ouder worden. Dat wordt ondersteund door eerder onderzoek, waarin een verband is gevonden tussen slaapduur en het risico op dementie. Volgens de onderzoekers kan het verbeteren van de nachtrust van ouderen helpen om cognitieve achteruitgang tegen te gaan.

Bronnen: University of Cambridge en Nature Aging

Gepubliceerd op 10 mei 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.