Diëtist start soepbar PIEK als dagbesteding

Pien van Dijk werkt parttime als diëtist in de verstandelijk gehandicaptenzorg. In het voorjaar heeft ze soepbar PIEK in Breda geopend. In deze bar maakt ze gezonde soepen, samen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo combineert ze haar passie voor gezonde voeding én voor mensen met een beperking.

In deze rubriek “Praktijk” vertelt ze er meer over. Wil je ook bloggen over jouw werk of ken je een collega met een goed verhaal? Tip de redactie op info@nieuwsvoordietisten.nl.

Hier is Piens verhaal:

Eigen onderneming

Mijn naam is Pien van Dijk (24) en ik ben werkzaam als diëtist binnen de verstandelijk gehandicaptensector. Bij ieder vraagstuk is het weer een leuke uitdaging om mensen met een verstandelijke beperking te voorzien van passend dieetadvies, afgestemd op hun niveau en mogelijkheden. Naast mijn baan als diëtist in de verstandelijk gehandicaptensector had ik al langer de wens om een eigen onderneming te starten. Ik wilde een werkplek creëren waarin ik mijn eigen ideeën en creativiteit kwijt kan, een plek waar ik mijn kennis van gezonde voeding en affiniteit voor mensen met een beperking kan combineren. In mei 2020 opende ik de deuren van mijn eigen soepbar in de binnenstad van Breda.

Koken zonder pakjes en zakjes

Hoe het idee is ontstaan? Een collega van mij was tijdens de lunch soep aan het opwarmen. Hij vroeg of ik ook wilde, waarop ik – een beetje lomp – reageerde: ‘Ik hoef geen soep uit zak’. Hij moest er om lachen en zei: ’Eet je echt alleen verse soep?’. Dit mondde uit in een gesprek over het koken en eten zonder pakjes en zakjes. Met als eindconclusie van mijn collega: ’Waarom begin je zelf geen soepbar?’.

Gezonde soepen-to-go

Bij Soepbar PIEK verkopen we gezonde soepen-to-go. Ze zijn zowel warm (ready to eat) als koud mee te nemen om thuis op te eten. Iedere kop soep bevat gemiddeld 150 gram groenten. Een gezonde boost om tot de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten te komen. De groenten worden ingekocht bij de lokale groenteboer en zijn grotendeels seizoensgebonden. Uiteraard worden de soepen niet op smaak gemaakt met standaard bouillonkruiden, maar met een huisgemaakte kruidenmix. Deze mix bevat een stuk minder zout dan de standaard kruidenmixen. Daarnaast voegen we altijd nog verse, of zelf gedroogde, kruiden toe passend bij de smaak van de groenten. Alle soepen zijn bovendien vegetarisch, waarvan de meeste ook veganistisch en glutenvrij.

Samen soep maken

De soepen worden bereid samen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze manier bied ik dagbesteding aan voor deze groep mensen. Ik haal hier zoveel energie uit! Samen soep maken is veel leuker dan alleen en dat maakt iedere werkdag leuk en uitdagend. Onze soepen to-go kun je zien als gezond fastfood, als een gezonde snelle hap. Soepbar PIEK is voor mij dan ook het begin van de strijd tegen de obesogene samenleving. Voor mij persoonlijk hoeven echt niet alle ongezonde fastfoodketens te verdwijnen, maar een 50-50 aanbod is al een goed begin: zo kan iedereen zelf de keuze maken voor gezond of ongezond.

Gepubliceerd op 30 november 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Natascha Smoltsak 3 december 2020 at 08:57 - Reply

    Wat geweldig! Super initiatief waar vele mooie kanten aan zitten. In Amsterdam hebben we Oma’s Soep, een beetje vergelijkbaar.
    Goed bezig!

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.