Spanjaarden hebben hoogste levensverwachting in 2040

In 2040 zullen mensen gemiddeld 4 jaar langer leven dan nu. De mensen in Spanje zullen de hoogste levensverwachting hebben. Daarmee verslaan ze Japan, die tot nu toe de eerste plaats bezette. De belangrijkste reden is het mediterrane voedingspatroon in Spanje, zeggen onderzoekers in Lancet.

Lesotho laatste plaats

In 2016 was de levensverwachting in Spanje 82,9 jaar. In 2040 zal dit maar liefst 85,8 jaar zijn, zo voorspellen Amerikaanse deskundigen. Japan moet de eerste plaats afstaan omdat er zoveel gerookt wordt, met name door de Japanse mannen. Ook neemt obesitas toe in Japan. In de ranglijst van landen zijn de VS een forse daler. Ze dalen in 2040 van de 43e naar de 64e plaats op de ranglijst van landen met de hoogste gemiddelde levensverwachting. Het land met de laagste levensverwachting is Lesotho in Afrika. Daar wordt men gemiddeld slechts 57,3 jaar oud in 2040.

Hoge bloeddruk

In het onderzoek werden de gegevens van 195 landen bekeken. Alle landen kunnen in de komende jaren een lichte stijging in de gemiddelde levensverwachting verwachten, al zal die stijging kleiner zijn dan voorheen. In de lage-inkomenslanden is nog veel kindersterfte en sterfte door ondervoeding en ziekten als AIDS. In de meer welvarende landen zijn de bedreigingen vooral overgewicht, hoge bloedglucosewaarden, hoge bloeddruk en roken. Als daar forse verbeteringen worden gemaakt, kan de gemiddelde levensverwachting zelfs met 7-8 jaar toenemen.

Bron: Guardian en Lancet

Gepubliceerd op 23 oktober 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.