Darmmicrobioom voorspelt gewichtsverlies door gezonde voeding

Niet iedereen met overgewicht valt af door gezond te gaan eten. De kans op succes hangt onder andere af van de samenstelling van het darmmicrobioom. Slechts ongeveer de helft van de bevolking heeft een gunstige verhouding tussen bacteriën in het darmmicrobioom, waardoor gezonde voeding leidt tot gewichtsverlies. Dat blijkt uit een Deense gerandomiseerde voedingsinterventie onder 62 deelnemers, gepubliceerd in het International Journal of Obesity.

New Nordic Diet

De helft van de deelnemers at gedurende een half jaar volgens het New Nordic Diet, dat veel fruit, groente, vezels en volkoren granen bevat. De andere helft at volgens een gemiddelde Deense voeding, die minder gezond van samenstelling is. Er was geen sprake van een caloriebeperking: beide groepen mochten zoveel eten als ze wilden. In ontlastingsmonsters van de deelnemers is de verhouding tussen 2 belangrijke groepen van darmbacteriën bepaald: de zogenoemde Prevotella/Bacteroïdes ratio. Bij deelnemers met een hoge ratio ging het New Nordic Diet gepaard met 3,5 kg meer gewichtsverlies dan de gemiddelde Deense voeding. Deelnemers met een lage ratio in het darmmicrobioom vielen echter niet af op het New Nordic Diet.

Stap richting gepersonaliseerde voeding

In het onderzoek bleek 45 procent van de deelnemers een gunstige hoge ratio in het darmmicrobioom te hebben en 55 procent een ongunstige lage ratio. Dit impliceert dat slechts ongeveer de helft van de mensen met overgewicht afvalt door een gezonde voeding. De “one size fits all” benadering werkt dus niet altijd. De andere helft zal volgens de onderzoekers op zoek moeten naar andere strategieën die mogelijk wel werken om of te vallen, zoals een ander dieet of meer beweging.

Bron: Nutraingredients

Gepubliceerd op 26 april 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.