Voeding en kunst

 

< vorig
27 november 2015

Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken

Door: Jacques Meerman

Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken

Een groot deel van gerechten die mensen meestal bestempelen als typisch Nederlands - van bitterballen tot macaroni met ham en kaas - zijn varianten op recepten uit andere landen. Dat stelt Jacques Meerman in het boek "Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken". Hij vertaalde talloze kookboeken, waaronder de bekende Larousse en boeken van onder andere Harold McGee. Uit zijn fascinatie voor de Nederlandse keuken is dit boek geboren. Het boek begint met de vraag: Bestaat er een Nederlandse keuken? Er kan volgens Meerman pas sprake zijn van een Nederlandse keuken als er een Nederlandse natie is. En het huidige Nederland hoorde 2000 jaar geleden bij een Romeinse provincie. Toch blijkt er veel historie achter de Nederlandse keuken. Ons eetpatroon begin je te begrijpen als je leest over de invloed van de Arabische landbouwrevolutie, de ontginning van het Nederlandse veen en de ontdekking van Amerika. Ook vele andere ontwikkelingen, zoals het meisjesonderwijs in Nederland, hebben bepaald hoe wij tegenwoordig koken. In het boek vind je naast alle boeiende geschiedenis meer dan 100 historische recepten. Hou je van geschiedenis, koken en eten? Dan is dit boek een feest om te lezen. Je komt veel leuke dingen te weten. Zo wist ik niet dat koriander eeuwenlang in Maastricht werd verbouwd, dat het woord "keukenmeid" altijd prominent in de titel van kookboeken uit de 18de eeuw staat en dat het recept van oer-Hollandse stamppot rauwe andijvie nog geen eeuw oud is. Nieuwsgierig? Lees hier een fragment.

Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken, Jacques Meerman, Ambo/Anthos, ISBN9789026332586, 438 pagina's, € 29,99 hardcover (dwarsligger € 21,99)


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten