Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 december 2015

Zoetgevoelige kinderen worden sneller dik

Door: Reina

Zoetgevoelige kinderen worden sneller dik

Een kind dat snel zoet proeft en dus een lage "zoetheidsdrempel" heeft, blijkt meer kans te hebben op overgewicht dan kinderen die meer suiker nodig hebben om iets als zoet te ervaren. Dat is de verrassende uitkomt uit onderzoek aan het Monell Center in de Verenigde Staten. Het is dus niet zo dat kinderen met overgewicht meer suiker nodig hebben om net als kinderen met normaal gewicht te genieten van zoet.

Zoetgevoeligheid

Aan het onderzoek deden 216 kinderen van 7-14 jaar mee. Zij kregen water te drinken en suikerwater in verschillende concentraties. Vervolgens was de vraag welk water een smaakje had. De uitkomsten liepen sterk uiteen. Het meest zoetgevoelige kind proefde al bij 0,005 theelepel suiker dat het water een smaakje had. Bij het minstgevoelige kind waren er 3 theelepels suiker nodig voor het verschil proefde met gewoon water.

Onverwachte uitkomst

De onderzoekers hebben ook de genen van 168 van de deelnemende kinderen geanalyseerd. Het gen voor gevoeligheid voor bittere smaken bleek opvallend genoeg van invloed op de zoetheidsdrempel. Kinderen die gevoelig zijn voor bitter, proefden ook eerder een zoete smaak. Zij kregen ook een groot deel van hun energie-inname binnen via toegevoegde suikers. Er was ook duidelijk een verband tussen zoetgevoeilgheid en overgewicht en obesitas. Dit verband was het tegenovergestelde van wat de onderzoekers hadden verwacht: hoe lager de zoetheidsdrempel, hoe hoger het lichaamsvetpercentage.

Bron: Monell Center


Reina van Bruggen, redacteur Nieuws voor diëtisten, 05 januari 2016:
@Hilde: ja je leest het goed. De onderzoekers waren zelf ook heel verbaasd en gaan het verder uitzoeken :)
Hilde de Vries, gewichtsconsulent / Lekker Puh!!! kindereetcoach, 05 januari 2016:
Ik heb het 3 keer moeten doorlezen... inderdaad zeer verrassend en verwarrend. Begrijp ik nu goed dat de kinderen die het snelst proeven of ergens suiker in zit toch het hoogste lichaamsvetpercentage hebben? Gaan de onderzoekers ook nog proberen te verklaren hoe dit komt?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten