Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 juni 2015

Zelfmanagement: sleutel naar beter eten?

Door: Mary

Zelfmanagement: sleutel naar beter eten?

Ondanks alle inspanningen blijft ondervoeding een groot probleem, in ziekenhuizen maar ook in de thuissituatie. De vraag is hoe je voeding structureel kunt verankeren in de zorg. En wat heeft een zorgorganisatie over voor goede voeding? Deze vragen stonden centraal tijdens een bijeenkomst in het Gelderse Vallei ziekenhuis in Ede op 23 juni, georganiseerd door het Nationaal Programma Preventie Alles is Gezondheid... en de Alliantie Voeding Gelderse Vallei.

Nederland kent 5,3 miljoen chronisch zieken, waarvan het grootste deel ouder dan 50 jaar. Met de jaren neemt ook de multimorbiditeit toe, met als gevolg een toenemende zorgafhankelijkheid. ‘Debet hieraan zijn niet alleen ziekte, maar ook tekorten in de voeding, spier- en krachtverlies, vochttekorten, smaak- en geurveranderingen en veranderingen in de darm’, stelt prof.dr.ir. Ellen Kampman, hoogleraar voeding en chronische ziekten, Wageningen Universiteit. ‘Met een gezonde voeding op maat kan een veel hogere kwaliteit van leven gewaarborgd worden.’ Zij lichtte dit toe aan de hand van onderzoek bij patiënten met darmkanker. Daaruit blijkt dat 50% van deze patiënten een tekort heeft aan vitamine D. Wat hier oorzaak en gevolg is, is nog niet duidelijk. Ook is het opvallend dat 50% van de patiënten met darmkanker te dik is en velen van hen -  tegen de verwachting in - dik worden als gevolg van de behandeling. Er is daarbij vaak sprake van sarcopedische obesitas, met vooral visceraal vet, vetophoping in de spieren en verlies van spiermassa. ‘Een eiwitrijke voeding in combinatie met meer bewegen is voor deze mensen een oplossing’, aldus Kampman.

Inez Jans, diëtist in het ziekenhuis Gelderse Vallei, vertelde over het project ‘Cater with Care’ waarbij sinds 2012 een geselecteerde groep patiënten de mogelijkheid kreeg eiwitverrijkte producten te bestellen. De eiwitverrijkingen zaten in speciaal ontwikkelde dagelijkse producten als brood, krentenbollen, koeken en sappen. De deelnemers konden deze speciale producten gebruiken in het ziekenhuis, maar ook een periode thuis. De onderzoeksvraag is of de eiwitinname ook daadwerkelijk stijgt en welke invloed dit heeft op de voedingstoestand en de kwaliteit van leven van de patiënt. Omdat mensen zelf kunnen kiezen hoe ze de extra eiwitten willen gebruiken, verwachten de onderzoekers dat de compliance groot is. De resultaten worden eind 2015 verwacht.

Volgens prof.dr. Ben Witteman, maag-, darm-, leverarts in het Ziekenhuis Gelderse Vallei is er echt een kostenslag te maken als er meer transmuraal wordt gedacht. De meeste ondervoeding ontstaat immers al voor de ziekenhuisopname. Hij illustreerde zijn verhaal met onderzoek naar de tijd dat patiënten nuchter moeten blijven voor een operatie. In theorie is 6 uur nuchter blijven noodzakelijk, in de praktijk komt men gemiddeld op 20 uur uit. Dat is absoluut onnodig. Door patiënten tot vlak voor de operatie heldere glucosedrank te geven, kan men de katabolie verminderen.

Alle adviezen ten spijt: de sleutel naar beter eten ligt bij de patiënt zelf. Dat zegt Natalie Koopman, senior projectleider curatieve zorg, Zorgbelang Gelderland. Kwalitatief onderzoek laat volgens haar zien dat mensen graag zelf het heft in handen hebben en houden. Koopman: ‘Voorkom betutteling en laat informatie aansluiten bij de wens en levensfase van de cliënt. Dat klinkt heel logisch, maar heel vaak wordt er niet vanuit de cliënt gedacht. Bijna iedereen heeft een eigen idee over wat gezond is. En de sociale component wordt vaak vergeten. Vooral in de thuissituatie kan eenzaamheid zorgen voor slecht eten. Verbeter je dat, dan wordt er automatisch beter gegeten.’ Ook krijgen mensen een overload aan informatie. Het is lastig voor ze om alle verschillende adviezen te combineren. Positief is dat Koopman meldde dat vooral de diëtist en de huisarts het meest vertrouwd worden als het gaat over voedingskundige informatie. 

Meer informatie via de websites van  Alles is Gezondheid… en Alliantie Voeding Gelderse Vallei.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten