Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 januari 2015

Zelfmanagement chronisch zieken kan beter

Door: Karine

Vaardigheden om gezondheidsinformatie te krijgen, begrijpen en toe te passen zijn belangrijk voor succesvol zelfmanagement van mensen met een chronische ziekte. Zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het wetenschappelijke tijdschrift Patient Education and Counseling.

Naarmate mensen over meer zogenoemde "gezondheidsvaardigheden" beschikken, slagen ze er in het dagelijks leven ook beter in met hun ziekte en behandeling om te gaan. Een aanzienlijk deel van de chronisch zieken beheerst deze vaardigheden onvoldoende. Het gaat met name om ouderen, mensen met een lagere opleiding en chronisch zieken met meerdere ziekten of lichamelijke beperkingen. Zij hebben moeite met het lezen van bijsluiters en folders, en met het vinden en beoordelen van gezondheidsinformatie, bijvoorbeeld op internet.
Het onderzoek is uitgevoerd onder 1341 leden van het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG) van het NIVEL. Een kwart van de chronisch zieken vindt dat letters vaak te klein zijn om te lezen, ook al dragen ze een bril, of dat woorden te moeilijk zijn. Verder heeft een kwart moeite  precies die informatie te vinden die hij zoekt, en heeft de helft moeite om te beoordelen of gevonden informatie wel juist en betrouwbaar is. Daardoor voelen mensen zich vaak onzeker bij het omgaan met hun chronische ziekte.
NIVEL-onderzoeker Monique Heijmans: 'Het is belangrijk dat zorgprofessionals deze problemen bij chronisch zieken in de praktijk herkennen en hier adequaat op inspelen. Bijvoorbeeld door te toetsen of patiënten de informatie begrijpen, op een eenvoudigere manier te communiceren of door een langere consulttijd.'

Bron: NIVEL


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten