Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 juli 2012

Zachte heelmeesters

Door: Jeffrey Wijnberg

Zachte heelmeesters

Dit boek gaat over de gezondheidszorg voor de in psychische nood verkerende medemens, dus waarom een recensie voor de lezers van Nieuws voor diëtisten? Omdat ook diëtisten de praktijk kennen van “pappen en nathouden”. Jeffrey Wijnberg waarschuwt de lezer dan ook meteen met het aloude spreekwoord “zachte heelmeesters maken stinkende wonden”. Hij verklaart op een prikkelende en humorvolle manier het failliet van de geitenwollensokken psychologie en daar kun je als diëtist echt het een en ander van leren.

Zo bespreekt hij in het hoofdstuk “Motiveren” dat ‘menig cliënt wel gemotiveerd is om verlost te worden van zijn lijden, maar heeft hij niet de intentie om moeite te doen voor de oplossing van zijn problemen’. Dat herken je als diëtist vast ook wel. Want ook als diëtist herken je die patiënt die bij je komt met klachten van hypertensie door overgewicht, maar vervolgens jouw adviezen voor gezond eten en leven in de wind slaat. Volgens Wijnberg is het ‘water naar de zee dragen om de patiënt op sleeptouw te nemen. Hij zal zich in woorden wel gewillig tonen, maar in zijn daden de constructieve voorstellen van de hulpverlener domweg saboteren’. In dit soort gevallen is er voor Wijnberg maar 1 oplossing: de provocatieve aanpak. Een snelle, effectieve en ook voor de gezondheidszorg goedkopere aanpak.

Het betekent als hulpverlener het risico nemen om te zeggen wat je echt denkt (dus niet samen om de hete brij heen draaien, ook al kan dat hard aankomen) én  de patiënt serieus uit te dagen om te zien of hij wel echt gemotiveerd is. Dat lijkt hard, maar als je dat doet met warmte, in goed contact en het liefst ook nog met enige humor, lukt het je om mensen direct aan te spreken op hun persoonlijke kracht en zelfredzaamheid. En zoals je kunt lezen in de voorbeelden, die Wijnberg geeft om zijn theorie te verduidelijken, zie je dat mensen veel meer kunnen hebben van een hulpverlener dan je wellicht denkt en ook veel veerkrachtiger zijn. Dus ook al werk je niet als psychotherapeut, zoals Wijnberg al ruim 30 jaar doet, dit boek is zeker ook voor diëtisten het lezen waard. (RB)

Zachte heelmeester, Het failliet van de geitenwollensokken psychologie, Jeffrey Wijnberg, Scriptum, ISBN 9789055948819, 136 pagina’s, € 17,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten