Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 oktober 2011

Witbrood door nieuwe analyse bron van vezel

Door: Reina

Brood

Dankzij een nieuwe analysemethode blijkt het totaal vezelgehalte in producten hoger dan voorheen werd gevonden. Hierdoor is de claim “bron van vezel” van toepassing op witbrood. Dit vertelde dr. Kommer Brunt van Eurofins Analytic Food tijdens een netwerkbijeenkomst van VoeDNet op 11 oktober.

Met de nieuwe methode (AOAC 2009.01) worden nu naast de hoog moleculaire vezels (onoplosbare vezels als cellulose en lignine en oplosbare zoals bètaglucan) ook resistent zetmeel (resistant starch) en de oplosbare laag moleculaire voedingsvezels, zoals inuline en alle prebiotica gemeten. Dit betekent bijvoorbeeld dat volgens de oude methode (AOAC 985.29) krentenbrood 6,6 g voedingsvezels en 39,7 g koolhydraten per 100 gram bevat. Volgens de nieuwe methode bevat dezelfde hoeveelheid krentenbrood 6,8 g hoog moleculaire vezels, 4,7 g laag moleculaire vezels en 34,1 g koolhydraten. Brunt: ’Ongemerkt werden bepaalde vezels (leveren minder energie dan koolhydraten red.) dus bij de koolhydraten gerekend. Het krentenbrood bevatte in de oude bepaling 42% minder vezel en 5,5 % meer energie dan met de nieuwe methode. Vooral in brood zijn grote verschillen te zien, bij groenten en fruit valt het wel mee.’ Voor witbrood betekent de nieuwe analyse dat het opeens voldoet aan de claim “een bron van vezel” (> 3 g vezel/100g).

‘Op dit moment is  er in Europa geen wettelijke vastgestelde methode om het totale vezelgehalte te bepalen. Iedereen mag doen wat hij wil’, aldus Brunt. ‘Wel denk ik dat de nieuwe methode de standaard gaat worden, maar dat het wettelijk verplicht Wordt kan nog wel 4 tot 5 jaar duren.’ Eurofins is intussen met TNO bezig om een computermodel te ontwikkelen, zodat voedingsmiddelentabellen kunnen worden aangepast. Het is immers een te kostbare zaak om alle bepalingen wereldwijd opnieuw te doen.

De circa 40 aanwezige diëtisten spraken wel de hoop uit dat de NEVO-tabel op termijn een uitsplitsing van de soorten vezels zal opnemen en dat ook in onderzoek het onderscheid wordt meegenomen. Iedereen was het er over eens dat het verschil niet naar de consument hoeft te worden gecommuniceerd, omdat de boodschap over vezels al ingewikkeld genoeg is.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten