Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 juli 2012

Wilskracht

Door: Roy Baumeister en John Tierney

Wilskracht

Wilskracht is een proces, en niet een eigenschap. Dat is de conclusie van de auteurs van dit lijvige maar vlot leesbare boek “Wilskracht”. Roy Baumeister is hoogleraar sociale psychologie aan Florida State University en bijzonder hoogleraar aan de VU Amsterdam en John Tierney is wetenschapsjournalist bij The New York Times. Ze geven veel voorbeelden van mensen die dankzij wilskracht bijzondere prestaties hebben gezet, zoals 44 dagen vasten. Bovendien beschrijven ze vele experimenten, zoals het bekende Stanford Marshmallow Experiment uit 1972. De beeldende anekdotes verluchtigen de wetenschappelijke insteek.

Mensen met veel wilskracht blijken vooral heel goed te zijn in het automatiseren van hun eigen gedrag om hun doel te bereiken. De auteurs laten zien dat je wilskracht kunt trainen. Ze zien wilskracht als een soort spier, die door oefening kan worden versterkt

In het boek wordt ook een hoofdstuk besteed aan de ultieme uitdaging: afvallen. Baumeister en Tierneye geven 3 basisregels: ga nooit op dieet (honger is vrijwel altijd slecht voor de wilskracht); zweer niet om nooit meer chocolade of wat dan ook te eten (dat kost te veel wilskracht); en denk nooit dat iemand met overgewicht te weinig wilskracht heeft (wilskracht is vrijwel machteloos tegen miljoenen jaren evolutie; het lichaam wil gewoon te graag eten). Het enige dat volgens Baumeister en Tierney wel helpt is een geleidelijke verandering van gedrag. Tja, dat wisten diëtisten natuurlijk al lang…

Toch is het boek zeer de moeite waard om te lezen. Je leert hoe je wilskracht kunt versterken, hoe je realistische doelen stelt en hoe je het vertrouwen behoudt als het een keer misgaat. (RB)

Wilskracht, Roy Baumeister en John Tierney, Uitgeverij Nieuwezijds, ISBN 9789057123474, 294 pagina’s, € 19,95

Lees hier de recensie van Macht der gewoonte; over waarom we doen wat we doen en hoe we dat kunnen veranderen.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten