Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 maart 2015

WHO-richtlijn: bij voorkeur maximaal 5 en% vrije suikers

Door: Reina

WHO-richtlijn: bij voorkeur maximaal 5 en% vrije suikers

De inname van vrije suikers door kinderen en volwassenen mag maximaal 10 en% zijn en bij voorkeur maximaal 5 en%, zo luidt de nieuwe richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De oude richtlijn uit 2003 met het advies voor maximaal 10 en% vrije suikers is daarmee dus verder aangescherpt.

Met vrije suikers worden monosacchariden (glucose, fructose) en disacchariden (sucrose, tafelsuiker) bedoeld die worden toegevoegd door fabrikanten, koks of consumenten, maar ook suikers in honing, siroop, fruitsap en fruitsapconcentraten. Beperken van de inname van vrije suikers tot maximaal 10 en% verlaagt het risico op overgewicht, obesitas en cariës. Nog minder vrije suikers gebruiken (<5 en%) heeft vooral invloed op het verminderen van het risico op cariës, en niet op het verminderen van overgewicht.

Voor iemand die volgens de standaard richtlijn (GDA) 2.000-2.500 kcal gebruikt betekent 5 en% suiker 100- 125 kcal oftewel 25-31 gram suiker. Dat is weinig als je je realiseert dat een glas sinaasappelsap al 18 g suikers bevat. Op dit moment is de gemiddelde inname van toegevoegd suiker 12 en%.

Bron: WHO

Gerelateerd nieuws:
WHO lanceert conceptaanbeveling voor suikers
Meer dan de helft suikerinname zijn toegevoegde suikers
Canadese 'Hartstichting': toegevoegd suiker is ongezond


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten