Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 oktober 2015

WHO: bewerkt vlees verhoogt risico op darmkanker

Door: Angela

WHO: bewerkt vlees verhoogt risico op darmkanker

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bewerkt vlees kankerverwekkend voor de mens en rood vlees waarschijnlijk ook. Dat concludeert de WHO op basis van een rapport van 22 wetenschappers uit 10 landen, die de resultaten van 800 epidemiologische studies op een rij hebben gezet. Het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees verhoogt het risico op darmkanker met 18%.

Bewerkt vlees is vlees dat is bewerkt - door bijvoorbeeld zouten, roken of een ander proces - vanwege smaak of houdbaarheid. Het WHO-rapport geeft geen adviezen over hoeveelheden en soorten vlees. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ontraadt de consumptie van bewerkt vlees al langer en adviseert maximaal 500 gram rood vlees per week. Uit wetenschappelijke rapporten van dit fonds uit 2007 en 2011 bleek er al sterk bewijs te zijn dat het eten van te veel rood vlees en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Onder rood vlees vallen rundvlees, varkensvlees en lamsvlees.

Bronnen: WHO en Wereld Kanker Onderzoek Fonds


Mimi Van Meir, diëtist, 03 november 2015:
Ze zouden beter heldere taal spreken tegen de consument. Alles wat natuur is , is goed; Zolang je maar 'met mate' en gevarieerd' eet. Alles wat bewerkt is Mora frituurhapjes, patisserie, industrieel smeervet zoals margarines die ontguerd, gegeurd, ontkleurd, gekleurd worden en andere rommel, die verhogen de kans op kanker; Niet volle melk en ander zuivelproducten, niet zuiver rundvlees,...
Andrea van Vuuren, dietist, 03 november 2015:
Hierop heeft Lubach een leuk item gemaakt. De moeite waard om te kijken!http://www.brekend.nl/2015/11/01/de-echte-reden-waarom-je-minder-vlees-zou-moeten-eten/

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten