Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 november 2013

Wetenschap en beleid rondom een gezond voedingspatroon

Door: Karine

Nederlandse Zuivel Organisatie

Een interactieve aanpak, veel discussie met de sprekers en een pittig debat. Dat kregen de deelnemers voorgeschoteld tijdens het symposium ‘Wetenschap en beleid rondom een gezond voedingspatroon’, op 21 november georganiseerd door de Nederlandse Zuivel Organisatie. Enkele hoogtepunten: elke portie van 200 gram magere zuivel geeft een 3% risicoreductie op hypertensie, aldus dr Sabitha Soedamah van de divisie Humane Voeding van de WUR. Ook voor diabetes geeft magere zuivel bescherming, tot een portie van 400 gram per dag. Een beschermend effect is niet aangetoond tussen zuivelconsumptie en hart- en vaatziekten. Dr. Diewertje Sluik, ook van de divisie Humane Voeding van de WUR, liet zien hoe je de nutriëntdichtheid  van voeding kunt scoren met de Nutrient Rich Food Index. Deze score telt 9 goede ingrediënten (zoals vitamines en vezel) en 3 ‘slechte’ ingrediënten (zoals verzadigd vet en suiker) mee. Amerikaans onderzoek laat zien dat dit concept leidt tot een significant hogere consumptie van groenten en fruit. Dr. Laura Bouwman van de divisie gezondheid en maatschappij van de WUR vraagt zich af hoe het kan dat het sommige mensen wél lukt om gezond te blijven eten, ondanks onze obesogene maatschappij. Het blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen er beter in zijn dan mannen, en dat samenleven met een partner ook goed scoort. Cruciale factor is ‘self-efficacy’, het vertrouwen in jezelf en dat je kunt omgaan met de dingen die op je pad komen. Dr. Matthijs van den Berg, hoofd afdeling Preventie en Voeding van het RIVM, liet overtuigend zien dat voedingsmaatregelen als Schoolgruiten in het algemeen zeer kosteneffectief zijn als het gaat om preventie. Dr. Henk Reinen van het ministerie van VWS ging in zijn lezing in op “Alles is gezondheid”, het Nationaal Programma Preventie, dat loopt van 2014 tot en met 2016. Dit is nadrukkelijk geen overheidplan, maar een plan dat initiatieven van ministeries, gemeenten en organisaties als ‘smeerolie’ samenvoegt, zoals JOGG gemeentes, de Gezonde Schoolkantine en Het Vinkje. Volgens Karine Hoenderdos, diëtist en redacteur van www.PuurGezond.nl is voeding een krachtig instrument om de gezondheid te verbeteren. Hoenderdos vindt dat voorlichting zich moet richten op het verhogen van de consumptie van basisvoedingsmiddelen en dan met name van groenten en fruit, omdat dat het meeste effect heeft op de gezondheid. De lezingen zijn terug te vinden op de website van Zuivel en Gezondheid.

Gerelateerd nieuws:

Obesitasdaling door Nationaal Programma Preventie?

De overheid trekt 9 miljoen euro per jaar uit voor het Nationaal Programma Preventie


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten