Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 augustus 2017

Waterijs na operatie vermindert behoefte aan pijnstillers

Door: Karine

Waterijs na operatie

Een waterijsje na een operatie verlaagt de behoefte aan pijnstillers. Dat blijkt uit onderzoek van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het effect van het ijsje is mogelijk te verklaren door het vrijkomen van endorfines na de consumptie van suiker. Studies bij jonge kinderen hebben aangetoond dat orale toediening van zoete stoffen als sucrose of glucose een kalmerende en pijnstillende werking heeft tijdens matig pijnlijke procedures.

Verkoeverkamer
In totaal werden 100 patiënten die gepland stonden voor een electieve laparoscopische cholecystectomie gerekruteerd voor deelname aan de studie. Patiënten werden ingedeeld in 2 groepen: wel of niet ontvangen van een waterijsje op de verkoeverkamer. Op de verkoeverkamer en gedurende de eerste 24 uur na de ingreep werd het gebruik van pijnstillers (opiaten en niet-opiaten), de pijnscores en de aanwezigheid van misselijkheid en braken geregistreerd.

Minder pijnstillers
Er was geen verschil in de pijnscores op de verkoeverkamer en gedurende de eerste 24 uur tussen de beide groepen. Dit betekent dat beide groepen adequaat waren behandeld om een acceptabele pijnscore (NRS-score: < 4) te bereiken en te handhaven. De consumptie van een waterijsje reduceerde het opiaatgebruik direct postoperatief met 26% en zorgde voor een lagere behoefte aan aanvullende pijnstillers ten opzichte van patiënten die geen waterijs hadden ontvangen. Er was geen verschil tussen de twee studiegroepen in pijnscores of analgeticagebruik op de afdeling gedurende de eerste 24 uur na de ingreep. Dit betekent dat de ‘waterijsgroep’ niet later alsnog meer pijnstillers nodig had.

Bron: NTVG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten