Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 oktober 2014

Wat kost obstipatie?

Door: Karine

Obstipatie

Een nieuwe patiënt met obstipatie kost gemiddeld in het 1e jaar van zijn of haar klachten 310 euro, met name voor laxantia. En dan zijn de kosten van de huisartsenconsulten, laboratoriumbepalingen en zelfzorgmedicatie nog niet meegerekend. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en Achmea. Het onderzoek is gepubliceerd in European Journal Gastroenterology Hepatology.

De auteurs analyseerden de gegevens die zorgverzekeraar Achmea routinematig over haar 1,2 miljoen verzekerden verzamelt over voorschriften en dbc’s. Ze definieerden chronische obstipatie als het gebruik van ten minste 2 voorschriften van laxantia over ten minste 90 dagen in 1 jaar of een dbc gekoppeld aan obstipatie.

Ze vonden in 3 jaar tijd 16.887 nieuwe patiënten met obstipatie, van wie 65% vrouw en met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar. Die kregen vrijwel allemaal laxantia, maar slechts een klein deel kwam bij de specialist terecht (5,6% bij internist, mdl-arts of chirurg), en 6,2% werd verwezen voor gerelateerde klachten als anusfissuren, prikkelbare darm of ileus.

In het ziekenhuis werd bij die kleine groep wel de hoogste kosten gemaakt: 1471 euro voor alleen obstipatie en 1456 euro voor bijkomende aandoeningen. Opvallend is het grote aantal patiënten dat ‘obstiperende medicatie’ gebruikt als opiaten (19%), bètablokkers (25%), calciumantagonisten (16%), antidepressiva (17%) of antipsychotica (31%). ‘Artsen zouden zich moeten realiseren dat de kleine groep die in het ziekenhuis belandt hoge kosten veroorzaakt’, aldus de onderzoekers.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten