Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 juni 2011

Waarom kinderen niet van spruitjes houden

Door: Angela

kind boven bord spruitjes

Eigenlijk is het heel logisch dat kinderen niet automatisch liefhebbers van groenten zijn. ‘Groenten willen niet gegeten worden; ze smaken bitter, verzadigen niet en leveren geen energie.’ Dit stelde dr. Gerry Jager van Wageningen Universiteit tijdens het congres “Van pap tot pizza” op 7 juni.

Hoe krijgen we kinderen dan toch aan de groenten? Jager: ‘Door vroeg te beginnen. Voor het aanleren van smaakvoorkeuren geldt, net als bij het leren van een nieuwe taal, dat er bepaalde periodes in het leven zijn dat nieuwe smaken makkelijker of juist moeilijker worden geaccepteerd en aangeleerd. In het algemeen geldt: jong geleerd, is oud gedaan.’ En met jong bedoelt Jager voordat het kind 1,5 à 2 jaar is. Tussen het 2e en 6e levensjaar, net in de periode dat kinderen gaan lopen en op ontdekking uitgaan, is er namelijk sprake van neofobie; een afkeer voor nieuwe smaken. Volgens de Jager is dat een natuurlijk beschermingsmechanisme om te voorkomen dat kinderen iets eten dat giftig is.

Het beste is dus om te zorgen dat kinderen voor die tijd al gewend zijn aan zoveel mogelijk smaken. Daarbij geldt dat je niet te snel moet opgeven. De Jager: ‘Hoewel er nog niet bekend is hoe vaak je kinderen aan een nieuwe smaak moet blootstellen voor die geaccepteerd wordt, is een vuistregel 10 keer.’

En volgens De Jager is er niets mis met de aloude appelmoes over de spruitjes. ‘Je maakt dan gebruik van de zogenoemde smaak-smaak conditionering, waarbij je een bekende, lekkere smaak koppelt aan een nieuwe smaak. Zorg wel dat je niet teveel appelmoes gebruikt, want kinderen moeten de groente nog wel kunnen proeven.’ Andere bekrachtigers, zoals kinderen aanmoedigen om iets nieuws te eten en een goede sfeer aan tafel, helpen ook.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten