Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 december 2010

VUmc neemt Nederlandse moedermelkbank over

Door: Reina

Prematuur krijgt moedermelk

VU medisch centrum neemt de zogeheten “moedermelkbank” over van het Erasmus MC en hoopt deze medio 2011 te openen. Moeders van gezonde kinderen kunnen daar hun overgebleven moedermelk doneren. Deze melk is dan voor premature baby’s die geen melk van hun eigen moeder kunnen krijgen.

Voor moeders van te vroeg geboren baby's is het niet altijd mogelijk om moedermelk te geven. Zij produceren vaak nog niet voldoende, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of medicijnen gebruiken. De moedermelkbank verzamelt de gedoneerde moedermelk, controleert deze op bacteriën en virussen, pasteuriseert de melk en vriest de melk in totdat deze aan premature baby's gegeven kan worden. VUmc streeft ernaar in het eerste kwartaal van 2011 te beginnen met het werven van donoren.

Aanvankelijk zal de donormelk alleen in het kader van onderzoek aan premature kinderen worden gegeven. Donormelk is namelijk niet hetzelfde als melk van de eigen moeder. Maar onderzoekers verwachten nog altijd dat deze donormelk beter is dan kunstmatigbereide zuigelingenvoeding. Met een studie zal de moedermelkbank onderzoeken wat de effecten van donormelk zijn in vergelijking met kunstvoeding en melk van de eigen moeder. Als blijkt dat donormelk beter is voor de premature baby's dan kunstvoeding, wil de moedermelkbank in de toekomst donormelk blijven leveren aan kleintjes die niet voldoende eigen moedermelk kunnen krijgen.

Projectleider prof. Hans van Goudoever, afdelingshoofd kindergeneeskunde VUmc/AMC, maakt zich al jaren hard voor een moedermelkbank in Nederland. ‘In ons omringende landen als Duitsland en Frankrijk is er al jaren een moedermelkbank. De donormelk kan een belangrijke bijdrage zijn om de levenskansen van te vroeg geboren kinderen te vergroten en op de lange termijn hun ontwikkeling beter te laten verlopen’.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten