Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 april 2014

Vrijwillige suikerverlaging in kinderdranken

Door: Angela

Zuivelfabriek

Wist je dat Yoki tegenwoordig 30% minder suiker bevat dan in 2009? Ook in Taksi en DubbelFrisss is het suikergehalte de afgelopen jaren verlaagd zonder gebruik te maken van zoetstoffen. FrieslandCampina doet dit stapsgewijs, om de consument te laten wennen aan de minder zoete smaak. Overigens wordt de suikerverlaging niet gecommuniceerd op de verpakking. De producent is bang daarmee consumenten te verliezen, die denken dat minder suiker ook minder lekker is. Dit vertelde een woordvoerder van FrieslandCampina aan wetenschapsjournalisten tijdens een rondleiding door het Friesland Campina Innovation Centre in Wageningen. In dit moderne, transparante gebouw uit 2013 werken 350 onderzoekers op steenworp afstand van Wageningen Universiteit. Het gebouw bevat verschillende laboratoria en een proeffabriek, waar kaas, yoghurt, boter, melkpoeder en koffiemelk kan worden gemaakt.
Andere zuivelweetjes die ter sprake kwamen: melkeiwitten hebben samen met ei-eiwitten de hoogste eiwitkwaliteit en de hoogste verteerbaarheid vergeleken bij eiwitten uit vlees, soja, rijst en granen. Melkeiwitten bestaan voor ongeveer 80% uit caseïne en 20% uit wei. Voor zuigelingenvoeding is relatief meer wei nodig: 40% caseïne en 60% wei. De benodigde extra wei komt uit kaasfabrieken, waar het bij het stremmen van melk in de vloeistof achterblijft. De eiwitten in sondevoeding bestaan voor 100% uit caseïne, want caseïne is goed te steriliseren. Eiwitpoeder voor sporters bevat meestal 100% wei, omdat dit beter smaakt en ook oplosbaar is in zure producten. De melkeiwitten van FrieslandCampina zijn gebruikt in een interventiestudie van Wageningen Universiteit bij fragiele ouderen. De spierkracht nam in een half jaar met 40% toe bij eiwitsuppletie in combinatie met krachttraining. Bij het ontbijt en de lunch kregen de deelnemers een supplement met 15 g melkeiwit, waardoor de dagelijkse eiwitinname toenam van 1,0 naar 1,4 g/kg lichaamsgewicht.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten